Anak Luar Nikah

Hye, saya tau tajuk ni agak merumitkan.. Tapi sebolehnya saya perlukan bantuan.. Saya dah tak tahu pada siapa nak minta tolong atau pendapat.. Saya hamil anak luar nikah, minggu ni cecah 8 minggu kandungan.. Nak buka buku pink tak boleh sebab wajib ada macam2 dokumen, nak nikah takut tak sah sebab sedang hamil.. Nak bincang dengan keluarga, risau bahaya yang akan datang.. walaupun orang kata ibubapa mungkin akan marah dan kecewa, tapi ibubapa saya berbeza.. Ada kemungkinan nyawa jadi taruhan, mahupun saya atau anak saya.. Tolong lah bagi pendapat yang sebaik mungkin.. Ada kawan kata sebaiknya saya gugurkan kandungan, tapi saya dan teman lelaki sebolehnya tak nak.. Kami kalau boleh nak simpan anak ni, anak ni tak ada dosa, kami yang berdosa.. Mohon tolong bantuan..

78 Balas

pergi je buka buku.. xde masalah pun.. lg rumit jika bkk buku lambat nnty.. jgn risau dorg xkan mrh

Boleh minta tolong pada fynn jamal , dia selalu kendalikan kes kes macam ni . Stay strong okay 🥰😘

jaga lah kandungan tu .. anak tu tak bersalah .. insyaallah ada jalan tuk besar kan anak nanti ☺️

Kalau bersalin anak tidak sah taraf di hosp kerajaan,adakah polis atau JKM akan masuk camour?

4y ago

jkm mmg akan campur tangan .. tpi tak ada lah teruk sangat .. die akan panggil kite dan tanya sma ada anak tu nak jaga sndri atau nak bagi pada orang .. kalau nak jaga .. die orang akan pantau .. tu saje .. polis... xada campur tangan kalau bukan kes bawah umur

Blh je buat buku pink sis.. Masa sy buat buku xde pun dia mnta sijil nikah.. Just ic je

bole ja buat buku pink tuu tp dia akan tulis kt buku pink tu singleparents .

boleh ja sis p buat buku pink,trs trang dgn nurse..drg akan faham..

segera nikah sblm kandungan 2bln.tak serumit yg anda fikirkan.

boleh je nikah..klu xnk org tua tahu..nikah je berwalikan hakim

4y ago

berwalikan hakim tu ingat mudah ? susah .. naik mahkamah semua .. jika ayah masih hidup , masih ade .. tak hilang .. adik beradik lelaki ade .. hidup dan tak hilang , pakcik belah ayah masih ade .. dan tak hilang .. mmg takkan dpt wali hakim tu .. sekiranya mereka semua tu takde .. meninggal, mmg bole laa .. tapi kalau tak dpt dijejaki berbelas tahun pon , pejabat agama akan suruh cari jugak .. ade kenalan sampai setahun lebih kene tangguh perkahwinan kerana fight nak gunakan wali hakim .. ayah die tak dpat dijejaki 17 tahun .. tak tahu hidup atau meninggal .. wali hakim adelah yang terakhir dalam senarai wali .. atas wali hakim ade banyak senarai yg bole diminta untuk jd wali ..

Percepatkan nikah. bincg dgn keluarga. takda masalah pun.