Detail scan / anatomy scan

Hye. Saya pregnant 19 weeks, and saya baru tahu detail scan penting. Hari tu 17 weeks check up kat kpj, docror ckp xdpt tengok apa lagi. Tp kwn lain ckp 16 weeks patut dh boleh detail scan. Saya bingung , dan cuma ingin tahu baby ok ke tak. Tp so far, pregnancy ni saya rasa normal je. Ada ibu2 yang berfikiran mcm saya x?

10 Balas

17 weeks mcm awal lagi untuk pergi details scan. Most clinic akan buka untuk check detail scan starting 19 weeks. Sebab saya skrg 20 weeks pregnant, and dah dpt pergi check detail scan dua hari lepas.

18w keatas dh boleh buat. Sy Hari ni 24w baru nak buat skli 4d5d scan. Nk Thu baby Tu okay tk hanya melalui detail scan je. sy pun nervous , tk tenang nak tunggu scan malamni.

Boleh buat detail scan masa umur baby 22-26wk. Nanti semua akan jelas tmasuk jantina. Sy dah buat pd week ke 22. Alhamdulillah, semua jelas. Baby pun sihat.

Sye pernah tnye doctor waktu sesuai buat details scan. Doctor ckp time 20-24w. sye buat time 24w. Alhamdulillah semua dah nmpk.

Kt tempat saya detail scan start 18w hingga 26w ja.. Saya pon baru jer booking utk 22w nnti.. Skrg baru 20w 😊

better dengar ckp doktor dr kawan...melainkan kawan sis tu doktor.hehe

Saya buat detail scan kat klinik swasta masa 24 weeks..baru nampak jelas..

slalunya detail scan 18w keatas baru ok . jntina semua dah nmpak waktu tu

Awal sangat 16 17w nak detail scan. Biasanya 18w ke atas.

Sy aritu 18w xnmpk jantina..