cyst

Hye... Saya Ade prgi klinik.. Dan doc bgi thu saya Ade csyt endometriosis... Betol Ker kalau Ade csyt Ni susah nk mngandung?? ??anyone share Cara nk kecutkan csyt.. ??

10 Balas

Sy pn pnh ada endometriosis stage 4 smpai doc pakar kata klu sy kawen sy xde peluang tuk preggy..sy alami nya since 2009.. pnh buat operation sbb bleeding pd tahun.2011 buang cyst dkt both side..aftr 2 year ada balik smpai la taun 2018 ms sy nk kwen msih ada lg..xpnh reduce size nye maintain 6cm.. smpaikan sblm kwen bgtw dkt husben siap2..ms tu sblm tunang n kwen tnye blh trima x jika lepas kwen xdpt bg zuriat.. alhamdulillah husben blh trima ms.tu..dia kata xpe jnji kita cuba selebihnya tawakal.. Alhamdulillah ms 2018 sy nikah..trus leh peknen... Sy brsalin tahun lepas pd bln 6/2019.. la ni ank umo.10bln... spnjng sblm preggy sy amalkn makanan sunnah.. bila chckup cyst stat reduce sikit... Dan jg pemakanan dgn jgn stress.. ..kmdian stiap kali lepas period sy amalkan amalan bertangas... Mkn apa yg blh mkn dan stat slow2 stop mknn2 yg ptt kita tidak amik ...esp fast food...

4y ago

Hurm..tgk juge..sis bkje atau x..ms sy bujang dlu..sy ms sakit dlu..sy benti kje..jd kos dia xtggi..ms taun 2011 hrga dlm 8ratus xslh sy tuk kos operation..klu private je mhal hrganya jika kita operation dkt sana..

Sis the best way is perubatan tradisional , klo sis kenal mana² bidan kg sis Tya depa daun telinga gajah klo xsilap laaa,dy tumbuh kt rumput² tp xsemua ade kna cube cari , rendam kn daun nye bg suam sikit lps tu minum air dy mmg rasa pahit tp Alhamdulillah sgt2 membantu,be4 this sy cyst jgk 3taon xde ank spai nk kne operation tp bidan yg bg sy daun tu after minum sehari 3x Alhamdulillah g scan doc ckp cyst da xde after few month late period and positif pregnent,insyaallah kite ikhtiar slbh nye serah pd Allah

4y ago

Cyst ovari k??

Sy hamil 8w doc sah kn ade ovarian cyts je mcm kantung air sahaja.... Bole mengncut pastu 6bulan alhamdulillah da tk ada.. Skrg sy dah 8buln seminggu... Alhamdulillah bby membesr dgn baik sgt..... Sy nk tnya awk nya cyts tu jenis apa.. Cyts bnyk... Sy tak pham

4y ago

Oooo ingt mengndung... Tkpe ikut la ap doc ckp ya.. Moga awk cpt sihat ya

Ye yunk,2x pregnent t'pakse gugur spai give up da tp bidan tu bg daun tu nme daun tu " belalai gajah " awk cube Tya biasa bidan dy tw daun tu cm mn tp mmg mujarab xgune ubt xde operation , klo x sia2 je operate tp ade cara blh ikhtiar

saya ada cyst ovari 2 tahun dha.. mula2 mmg sy rasa kecewa..tp saya taknak pikir sangat .. saya tawakal dan serahkan semua pada allah.. alhamdulillah skarang dh preggy 6 minggu ..semoga sis diberi rezeki ya ..aamiin

4y ago

Cyst ovari ok lg.. Saya cyst Endometriosis... Dan cyst tu Ade 2. ..saiz 10cm..

Cyst ni slalunyer akan kecut sndri.. Sy before pregnant ada fibroid dekat laluan spem.. Jd susah nk pregnant.. Last2 sy refer pakar puan.. Cyst ni sis kene jaga pemakanan.. Supaya ia x makin membesar

4y ago

Better sis refer pakar.. Rasanyer kalo 10cm tu doc suggest tok buang dlu.. Bab nanti akan menganggu tok pregnant.. Tp x sure sgt.. Better sis refer pakar..

Wktu awk scan tu brape saiz cyst? Kalau kurang 5cm it's okay.. Yg penting jage pemakanan. Jgn mkn makanan yg membuatkan cyst tu aktif(maksudnya makanan yg perlu dielakkan)

4y ago

Inshaa Allah boleh ngndung. Jgn stress2 k. Since awk dah thu ade cyst better elakkan mkanan yg menyebabkan cyst tu makin membesar 😊

macam artis elizat tu , dia pernah share pengalaman dia ada endometriosis . InnShaAllah ada rezeki tu nanti , percaya kuasa tuhan . Consult pakar o&g tgk mcm mana .

Sy time mengandong ada cyst. Lepas brslin scan mengecil n then scan skli lagi xde dh. Alhamdulillah..

4y ago

Tu cyst ovari.... Saya cyst endometriosis..

Tpi cyst saya besar Dan Ade 2 cyst.. Dua2 said 10cm... Cyst endometriosis..

4y ago

dia makin membesar ek.. buat masa skg elakkn dulu minum soya, makan tempe or benda² yg tenusu ea.. jgn stress sgt bhya.. nanti tgu kptsn doctor k