Sepa Ada Tyroid

Hye mumy2, sya nak tanya... Sepa2 yg ada hypotyroid dr since bujang lgi... Then bila kawen dan mengandung... Prtanyaan sya, mumy2 yg ada sakit tiroid ni pena tak try ambil apa2 supplement sperti jus mamariam ka... Any affect x kpada si ibu yg ada tiroid ni... Sya nak try sbb badan slalu lemah... Kadang2 lemas satu badan x brtenaga... Bila cek hb... Ok ja pon? sya dr bujang lgi x berani nak mkn apa2 supplement sbb ada tiroid... Then x bole gak mkn smbrangan jamu2 sbb panas... Now sya hanya mkn ubat hospital dan vitamin2 mngandung tu jer...

3 Balas

Klu ada tyriod bukan ke kena refer hospital ??sbb masa baru2 pregy hari tu bacaan tyriod saya tinggi doktor ingat sy ada tyriod .leher takde bengkak.doktor pun tak boleh nak bagi ubat coz dia tak pasti samaada sya betul2 ada tyriod atau sebab perubahan horman masa ngandung .2kali sya kena buat test darah lepas tu.result ok normal then doc ckp tu sbb hormon.sya ada tya dgn doktor klu kita betul2 ada tyroid masa pregy bahaya tak kat baby?dia ckp yes bahaya utk baby mungkin dia lahir cacat,pembesaran dan perkembangan dia tak normal.jgn sembarangan mkn supliment masa pregy tanpa tanya dgn doktor dulu.better awak refer dengan doktor .akak skrg pregy ank no 4..sepanjang ngandung tak pernah pun makan supliment pape ikutkan tgok kat fb mcm2 product utk ibu hamil kencing manis hb low darah tinggi tapi kita tak tahu apa kandungan dlm tu sesuai utk kita atau tak.hanya mkn vitamit dari kk je..

4y ago

Iya sis, sya mmng refer doktr o&g time prgnnt ni... Tu lar sya x yakin nak ambik apa2 supplimnt gak until now... Sbb pnerimaan badan stiap org brbeza lgi2 yg ada sakit ni... Just now. Mkn ubt doktr sja... Ubat kg2 pon sya x brani minum mcm daun2 tuk buang angin tu... Dlu sya hyper now da hypo kesan minum ubat iodin be4 kawen tu... Jdi ubat senang nak idjust law hypo.

Sya hypothyroid since bujang lgi..dan tiap2 bulan ada appointment..sya dr dulu tak berani ambl apa2 suppliment,sya just mkn ubat yg doc bagi..hb sya ok jer..sblum preggy,last appointment result T4/TSH sya dah normal..skrg dos ubat Thyroxin sya dah d kurang kn dr 150mg ke 100mg..mnum 1 biji jer sehari..

2y ago

nnti kene repeat ambik darah pulak untuk kali kdua

You can try Spirulina Elken. I ada kawan yg hypotyroid since kawin.. dia consume this masa pregnant juga. Consume as supplement tambahan. Spirulina ni superfood. Selamat & bagus utk pregnant mommies. Bo worries you boleh google testimoni dlu ya.