sembelit

Hye mummy2 .nak tanyaa normal ke kalau dah masuk triemester ketiga ni kita sembelit sampai keluar darahh. Perit tuhan saja yg tahu. Tq 😢

15 Balas

Sembelit jdi kalau kita kurang mnum air dan kurang mkan makann yg tingi serat mcm buah2 & syur2..cuba sis lbh kn mkn syur2 dan buah2 utk elakkan sembelit..sembelit kalau dibiarkan lma2 akan jd buasir..kalau sampai berdarah takut jd buasir tahap serius nnt..kalau selalu keluar drh lama2 sis bole dpt mslh anemia msa mgandung.

Cuba sis try minum susu setiap pagi. Saya pun kdg2 sembelit, tapi kalau sy minum susu farm fresh pagi2, tengahari/petang dah start nak membuang and takde masalah sembelit. And cuba makan buah2 han..Try lah sis.😘

4y ago

betul sis. lain org lain cara, tp sy amalkam mcm sis ni. minum susu, alhamdulillah jadi, pagi2 mudah nak membuang. kalau x sy pon ada mslh sembelit jugak.

Sama ade buasir atau ade luka di kawasan dubur. Selalunya klau perit pedih + darah tu ade luka Puan blh cuba cari Gtn cream 0.2%.l kt farmasi.klau xde mmg kene g hospital. Yg sy tahu kt hosp selayang ade

sy pon pernah keluar darah.sikit ms trimester pertama haritu.mgkn sb sy xsesuai mkn pil tambah darah.bila sy tukar ke pil obimin dh ok,xde sembelit lg.cuba sis makan buah prun,sunkist

Terlampau meneran tu,najis keras sgt..klu da sllu kna bgus awak bli ubat pom kat dubur,ada jual d farmasi.

Saya sembelit juga.. Tapi tak ada keluar drh.. Kdng tuu kita pregnant boleh kena buasir..

Sy sembelit tp tk keluar darah..better awk pegi klinik

sye 4bulan pon sembelit berdrah hmm..

Kalau keluar darah tu dah buasir

Saya pon sama....risau gak nie