cara paling berkesan untuk naik kan hb dekat2 nak bersalin

Hye momys, ada ka tips untuk naik kn hb mnum ubt pn xjln. Ada spupu suggest mnum ubt maltofer kata nya ok.. ada tk momy2 yg mnum ubt tu , ok x? Skrg da 33mnggu 😢

23 Balas

Sy harini chek hb 12.9 . First time tinggi . Sy beli ubat sendiri kat gurdian since 4 bulan pregnant sebb memg tak bole makan ubat kk . Makan obimin lagi turun . Pastu kk tukar zincofer . Sakit perut , muntah cirit . So sy beli ubat sendiri dekat gurdian . Murah plus sedap . Since makan ubat tu sy punya hb dah ok . Sy takde pantang caffien . Teh ais , milo , coklat semua sy minum . Now dah 37 week . Sy banyak skip ubat . Kadang makan kadang tak . Hb elok pulak . Makin tinggi .

2y ago

Nih . Sy beli kt gurdian . Farmasi tak sure ada ke tak . Selalu sy beli kat gurdian . Watson takde .

Sy pn jenis hb low, semua ubat sy suda telan.. da brapa kli kena tukar, sy mkn hati ayam apa semua dah.. buah pati delima, sayur hijau, buah jambu.. cut off mknan yang turunkn hb.. semua dah.. last sy try and error kandungan 7 bulan.. kurma ajwa + susu wildan .. Alhamdulillah naik mendadak dari 10 ke 12.3 ..cuma perlu consistency la minum wlupun rasa susu tu sy tak berapa nk suka pada mula nya, it took me a month utk adapt rasa dia..

maltofer tak perlu minum awak. maltofer awak hisap je rasa dia coklat. mcm sy maltofer tak berkesan. hb lagi low. sbb sy mmg ada talasemia trait. doctor tukar ubat kepada ferrous. awak boleh cuba makan maltofer. makan sebelom tido. jarak kan dgn pengambilan kafien (milo, teh, coffee, Nescafe) sekurang kurangnya 3jam sebelom or selepas pengambilan ubat. jangan makan ubt iron dgn susu. mesti ada gap jugak

saya minum jus mamariam .. and masa anak sulung hujung2 hb pon ttbe turun doct suruh makan maltofer . okay alhamdulillah . maltofer tu dia rase coklat sedap . elok utk hb . cuba laa beli dkt farmasi .Ni saya tgh mengandung anak kedua checkup kalini tibe2 turun jgk .. bru 20 week . doct suruh try iberat . kalau tk okay dia suruh beli maltofer jgk . sama mcm anak first saua dulu

heloo, yes maltose akan bagi effect yang sgt cepat dan itu bukan minum, dia macam gula² rasa coklat. utk better effect mkn hisap², take ur time. xpi ada side effects dia, kalau gi toilet ia akan berwarna hitam sgt² so itu biasa laa xde apa² dgn health kita cuma sbb iron makin tinggi. kena mkn buah² mcm dragonfruit untuk elakkan constipation problem.

Hi sis, saya masa 32w hb saya 11.9 then saya makan seafood (udang sotong) and hb saya naik 13.5 masa 36w. Saya mmg makan maltofer sebiji sehari SELEPAS makan. Saya kurang kan pengambilan teh o, kopi, nescafe, apa apa caffeine. Milo ais minum tapi tak kerap. Saya takde ambil apa apa pati delima ke apa ke. Saya just tukar selera makan seafood

Sy pun hb low time pregnant till 36wks around 9,10,11 je. Try makan iberet bersama air jus. Dlu2 punya susah nak bagi naikkan hb. Try macam2 jus2 buah, kurma ajwa. Last option sy try mamariam 2x per day. Amalkan juga kurma ajwa. Alhamdulillah terus naik hb ke 12+ time 37weeks. Xlama lepas tu sy lahirkan baby saya.

Sy makan buah delima & jambu batu hari2 dr 9.8 naik 10.8, sy dh cuba makan pati delima, jus yg org duk jual utk org pregnant pom tk jalan buah asli baru jadi. Kena amal hari2 sbb doktor ckp hb ambil masa nk naik bukan esk nk check up malam tu baru nk makan

sy pun hb drop pstu start kandungan 7bulan sy ambk maltofer pstu 2jam bru breakfast lps breakfast ambk pati delima alhamdulillah hb cantik 11 ke 12 je bacaan..plg penting kene elak ambk milo teh kopi n fast food..mkn buah2 sayur setiap hr

saya waktu buka buku pink 12.7 then drop 11.4 then drop 10.8 3 kali sebab sy tak blh makan zincofer mahupun iberet . saya tukar ke maltofer . harini check naik 11 . alhamdulillah .