susah nak buang air besar

Hye momy semua . Saya preggy 15w dah . Tp susah nak buang air bsr smpi pedih perut pedih ulu hty .. Tak selesa perut. Any suggest nk mkn ape . Ubt mmg xlah kan?

29 Balas

Xtau la uols penah denga ke tak, tp mak sy slalu ckp kalau susah nk berak, korek la pakai jari.. smpai skrg sy amalkan 😂 tp bukan la korek pon.. just rangsang bahagian lubang tu dengan jari.. dgn serta merta taik akan meluncur kelua 😂

5y ago

Sama laa macam saya , xdak sapa² ajaq sendiri pikiaq masa tuhh dah 3/4 hari xblh berak .. Last² korek² laa jawapan dia .. Nk pikiaq geli memang dak laa masa tuhh , bila selesai semua lega laa 😂😇

Obstetric saya nasihatkan minum air susu yg low fat cth macam dutch lady tu.. Ataupun makan yougurt... Cara ni utk elak sembelit dan ada kajian.. Just share info from my doc... Semoga bermanfaat

5y ago

Sama sama... =)

Banyak minum ayaq suam n buah oren , slalu saya amal tu berak jd lawas elok jerr .. Sbb kurang ayaq suam tuhh jadi berak tak lawas .. Jd mcm saya kemarin .. Skrng dah okey legaa lerr 😇

5y ago

Yala ofcourse lerr , badan kita perlukan air .. Naseb checkup baru nii doc habaq air sy xkurang , penuh cukup .. Lega laa

air masak byk2 cara simple.. dan kalau nk cpt lawas bab, makan buah aprikot atau betik , kalau ada tu.. hehe.. edited: cek balik eh, post sis ni dah lama pula haha

Sy haritu pun sembelut truk sampai berdarah masa membuang..lepastu hari2 sy makan pisang je.. Alhamdulillah, skrg ok dah..x sembelit truk..

Buah buahan n sayur sayuran kena mkn.. minum air masak byk. Tpi tgk org jgk kut. Pg2 minum air lemon suam ni tips plg easy..

Makan banyak buah.. check dgn doktor sebab iron tablets boleh ada effect macam tu.. maybe doktor akan tukar brand iron tablets

Cuba minum susu kurma farm fresh tu.. InsyaAllah.. saya makan buah pun x jalan.. minum susu kurma bru ok..

Sy pn sama jg.. Selalu pedih ulu hati.. Sy ty doc apa yg blh d ambil dan doc suggest gaviscon

Mkn betik. Sy mkn betik elok je. Contoh mkn mlm, esok pg dh ke tandas nk membuang. 😂