40 week 1 days...

Hye Mommy...Nak Tnyaa Sye Dh Lepas Due Date Dh Tapi Baby Ttp Xnk Keluar Ade X Cadangan Ke Ape Ke supaya Baby Kuar Cpt...Sbb Sye Xnk Bersalin Paksa Masuk Ubat? Please Help Me ?

14 Balas

Saya pernah tanya soalan yg sama macam ni dekat nurse tempat saya check up mengandung. Nurse tu cakap kalau due date kita dah lepas tp baby taknak keluar kena pergi hospital bagitau terus pihak hospital perut dah lepas estimated due date hospital terpaksa bagi induce. Sebab kalau kita berkeras hati sebabkan taknak dimasukkan apa2 ubat sebelum beranak boleh terjadi kelahiran STILL BIRTH. Kematian semasa lahir. Kalau sis rasa syg anak dalam perut tu dan tak pentingkan diri sendiri lebih baik serah diri dekat hospital sebelum perkara buruk lain yg berlaku dan menyesal kemudian hari. Itu je nasihat sy. Sis fikir lah apa yg terbaik utk diri n kandungan. Tak ada siapa boleh paksa sis buat keputusan.

4y ago

Anak2 sy semua overdue...biase nurse yg akn bg date utk warded...7hari lepas due date....

Biasa kalau overdue doctor akan bg tempoh lg seminggu. Means that masa 41 minggu tak bersalin jugak kena serah diri utk induce. Saya semua induce. U boleh try google hypnobirthing. Teknik pernafasan. Sy buat tu, alhamdulillah masa bersalin no 2 walaupun induce sakit very mild, bukaan cepat & stgh jam sebelum bersalin baru sakit kuat.

Bkn sptt nya nurse dh bgtu awal bila wkt kena serah diri dkt hsptl ke?mcm klu org yg ada gdm mmg bahaya klu tk serah diri pi hospital bila tarikh due dh lps masih tk ada juga tnd2 baby nk keluar,sgt bahaya ..Nurse akan pesan siap2 , klu sblm tarikh due masih blm ada tnd2 nk beranak sehari sblm tarikh due kena dh serah diri.

Anak pertama ke sis? Macam saya dulu overdue 7 hari. bawak pusing, pusing dalam shopping mall, Kerapkan bersama, jalan itik. Lama2 dah mula contraction tu, tiap kali sakit saya gigih buat jln itik. Cukup hari ditetapkan utk serah diri, terus admit tgh malam dan bersalin tgharinya. good luck sis! moga dipermudahkan. 😘

Saya time 40weeks (2/12/19)tu pegi KK. Check tetiba air ketuban kurang terus pegi hospital. 3/12 Induce sebab jalan tak bukak. 4/12 (08:20am) Jalan bukak baru 2cm, air ketuban dh pecah sikit. pukul 08:30pm deliver

4y ago

ouh yekee....alhamdulillahhh...selamat berpantang

Pergi serah diri sis. Fikirkan baby tu, jangan pulak sis menyesal kemudian hari. Sy pun taktahu nak bagi pendapat macam mana. Banyak2 doa. Semoga urusan sis dipermudahkan Allah swt. Aamiinn. 🖑🖐❤

Semoga dipermudahkan segala urusan sis 🌷.. Sy takde pengalama bersalin normal. Semua czer 😅. Kene banyak kan berjalan, cakap selalu dgn baby. Baby selesa sgt tu takmo keluar 😂

tu laaa...dh banyak berjalan daaa...smpai turun naik tangga smpai tingkat 9 turun balikk...ttp xmau keluar ni daa termasuk hari ketiga daaa....10 haru xkuar gak kene paksaa😩

4y ago

Owhh lama jgok erk.. dr ckp ap.. bby ok ke

Doc akan bg tempoh 7hari lg warded...mcm ank2 sy semua lewat....induce...tp induce xsakit pun...stgh jam jalan dah bkak 5cm...

Gi hspital cpt sis.. Sbb sy ada baca risiko bayi blh mninggal dlm perut.. Sy doakn smoga dprmudahkn sis bersalin..