keputihan yang berair

hye mommy,ada tak kat sini yg mengalami keputihan tp jenis berair?kadang bila bangun pgi,mesti saya perasan panties sy basah..sy 28weeks sekarang..kenapa macam tu ye?sy baca dalam ni, salah satu tanda bersalin, kalau ade keputihan jenis berair…

14 Balas

Saya pernah ad kputihan beraie mcm sis , awal kehamilan , bangun pagi je smpai keluar mencurah, ingatkan ketuban liking rupanya memang keputihan. msuk penghujung 2rd trmerster dh hilang sbb bgtau doc..doc bg ubt insert dlm. 3rd buat swab keputihan sbb gatal² , Result candida. dpt ubat insert lagi. Tapi skg penghujung 3rd trmester dh ok semuanya.. Better sis consult dgn doc @ nurse yg rawat sis ya....

Keputihan is keputihan sis.. tands nak bersalin kita panggil mucus plug.. likat mcm hingus tu.. masuk trimester ketiga ni mmg ada peningkatan cecair pd vagina. Itu normal. Cuma kena perhatikan jugak tanda² lain contoh cairan campur darah atau keluar air jernih byk mcm air kencing secara tiba². Leaking/show kena cepat² pergi hospital ya.. takut dh buka jalan nak bersalin

Sy jenis mcm tu juga sis. Keputihan (warna kuning) yang cair. Pernah tny doctor n nurse. Mrk ckp as long as takda bau yg busuk, tak gatal, then should be no problem. Kalau rasa x selesa boleh pakai pantyliner n kerap tukar. Kurangkan makan yg manis, pedas. Byk minum air putih. Cuba makan greek yogurt.

sama la mcm saya juga, sya 27 weeks tapi keputihan banyak dn jenis cair, panties pun basah terus, sy tukar lagi, pastu bila malam baby aktif bergerak mencucuk area vgina sy, tiap2 kali cucuk bgian vigina sya, pastu bila esok keputihan cair pula

saya dari awal trimester smpai nk bersalin ade keputihan smpai greenish. consult terus dgn doc & nurse kk klau ada gatal2 atau bau busuk, risiko gbs. bahaya dkt baby. elakkan makan dan minuman manis, byk kn air masak.

Pengalaman saya dulu masa trimester ketiga keputihan keluar jenis berair dan banyak. Doktor scan air ketuban tinggal 5 dah. Terus doktor buat surat suruh refer hospital. Masa tu 39minggu.

nak selamat better awak inform nurse kk. kalau rasa risau pergi je klinik luar utk check. 28w baby belom matang lg awak. if baby lahir nnt kena tahan ward sbb premature.

Air tak de warna dan bau blh jd air ketuban. So, better tanya doktor, takut leaking. Keputihan jenis lendir, bukan berair mcm air tu

Ada yg positif gbs tk dlm ni? Doc ada bg ubt antibiotic tk kt korang?

pernah waktu Smpai gatal² lepastu xselesa nak tido