scan baby sepatutnye berapa kali

hye mommy smua berapa kli scan yg spatutnya kita buat??klo xde appoiment utk scan tp kita sje2 dtg nk scan blh ke?

8 Balas

bolehh kalau swasta..sbb kita byr..cuma tkut klinik tu kurgkan org sbb pkp..boleh call clinic swasta tu dlu..kalau perlu appointment then buat la appointment.. kalau x walk in saja..kalau kat kerajaan bbrapa kli je..pastu screen dia kecik..kdg xleh tgk pon sbb screen tu menghadap doktor je..sy naikkan bdn skit sbb nk tgk screen .. dh kena mrh hahaha...dia kata kalau nk tgk g swasta..kehkeh..kerajaan utk dorg tgk check jela..kalau nk gmbr smua explaination pnjg..boleh tgk lama screen tu .kdg dpt vdeo..boleh try tya clinic swasta ..sy pergi mary eve.. dpt vdeo n gmbr dlm google drive lg..print pon dpt ..bbaloi .tp hrga..hikhik skit lah

3y ago

ok2 tq

saya mmg byk scan. boleh dikatakan setiap minggu scan sbb saya ada masalah pendarahan mula2. so clinic private scan untuk check janin masih ada ke tak. khamis baru2 ni scan dekat kkia, mungkin ada fibroid pula. Esok kena scan lgi, ke hospital private sbb nak mintak second opinion mengenai fibroid ni. kkia dah set appointment dgn HKL dalam bulan 9 nanti saya ke HKL lagi untuk kes fibroid ni. Kekadang risau jugak la scan byk2. Pernah tgk documentary yang baby boleh dengar ultrasound sbb ye lah dia teknokogi pantulan bunyi. Mcm dgr train nak datang.

kalau di klinik kesihatan gov, biasa check waktu 8 weeks, 28 weeks, 33weeks... 3 kali jer. kalau awk minta nk scan lg mase date appointment kt KK selain weeks di atas, nanti kene tegur dgn dr. haha sbb ade ibu kene tegur sbb dia bru je scan last week, pastu dia nk scan lg, then dr ckp "nk scan ape lg. baby tak beza mane pn dgn last week." tp kalau duit byk, nk scan kt swasta 20kali pn takde hal hahaha.

3y ago

😀

Saya scan dekat swasta baru 2kali sekarang dah masuk 26w.1st scan masa bukak buku & kali kedua masa 12w itupun scan sebab ad cyst masatuu lepastuu langsung da xscan🤣.Nak g swasta modal belum ada, InShaAllah tunggu 28w kalau xscan jugaa memang kena g swasta lah jawabny 🤭

klau kt kk xleh mntak scan sje2, nt kna perli gn doktor.. tggu je bila doc update nk scan, slalunye kali petama bukak buku, 20weeks, 28weeks and last 32weeks..tu je scan kt kk, selain tu kna scan kt swasta sndiri

spnjang sy pregnant 31 week baru scan dekat klinik kesihatan 3x jaa ,yg lg 3x sy scan dkt klinik swasta 😁sbb klinik kesihatan xbg tau jantina baby sbb tu sy pergi yg swasta punya 😅

sy ada tgk sesetengah ibu mngndg ada garisan di bawah pusat...garisan tu smua ibu mngndg ada ke??knp sy xnmpk garis tu ke sbb sy bdn besar

klo scan kt swasta xde appoiment blh scan ke