Kandungan Luar Rahim

Hye mommy, saya nak tanya ade tak mommy dlm ni tau berkenan ectopic pregnancy ni ? Mommy dpt kesan seawal kandungan berapa minggu ya ? Dan tiub boleh pecah diusia berapa minggu ? Selain sakit perut tanda2 apa lagi mommy alami ? Tolong share

8 Balas

sy kena tahun lepas bulan 3..usia kandungan 10week baru dapat kesan kandungan luar rahim..tiub sebelah kiri rasanya dah pecah & darah beku banyak dalam perut doktor kata kena pembedahan kecemasan..simptom sebelum ke hospital masa kat rumah dah rasa perut sakit yang teramat sakit sampai x boleh jalan,baring..rasa satu badan berangin sesak nafas..muka tangan pucat lesi xde darah langsung..ada keluar darah sikit je mcm coklat cmtu

2mo ago

Selepas pembedahan buang tiub masih keluar darah melalui bawah ke ?

saya pernah doktor suspect ectopic. no symptom whatsoever, just through scans. masa tu lebih kurang 12w. and doktor memang kata banyak kes ectopic tak ada simptom pun, cuma simptom early pregnancy biasa, just boleh detect through scan. walaupun tak ada spotting/cramp teruk (symptoms of ectopic pregnancy), tetap dikira emergency, masuk red zone ED, sebab boleh rupture bila2 masa.

2mo ago

Selepas awak menjalani pembedahan ektopik Ade pendarahan keluar x Dari faraj ?

Doktor cakap seawal usia kehamilan 5-6 minggu dah boleh scan tvs (scan ikot bawah), bila tvs lebih detail keadaan rahim + nampak keadaan ovari + boleh nampak fluid di luar rahim jika ectopic pregnancy

Sy kena tahun 2021 , dpt detect masa kandungan 10w . simptom keluar drh kecoklatan , perut skt bahu pn ikut skt . kalau da tau prgy cpt² la berjumpa doktor . apa pn semoga d permudahkn urusan sis .

saya pernah kene dua kali. kali pertama, symptom adalah bleeding, saya detect dalam 9 weeks. kali kedua, belah yang sama. symptom adalah cramp perut yang sampai takleh bangun. masa tu 7 weeks dan dah pecah.

2mo ago

Selepas awk buat pembedahan ektopik tu Ade keluar darah x melalui faraj ? Maksudnya Sebelum operate & selepas operate

Logik ke kandungan baru 4 minggu Scan masih belum nampak kantung & janin dah suspek oktepik hanya kerana saya mengadu sakit perut tanpa ada sebarang pendarahan ?

2mo ago

Maksud saya logik ke usia kandungan saya 4 minggu tu tiub saya dah pecah sedangkan janin belum terbentuk

5 mggu dh boleh detect, sy detect awal jadi tiub sy belom pecah lg jadi doktor dpt selamatkan tiub sy