Mkn Durian

Hye mommies... Sy nk tny, boleh ke mkn durian dan pulut durian masa tgh mengandung? Ade yg ckp xboleh sbb durian panas...

32 Balas

boleh je mkn..Sye aritu sebiji lbh shri mkn..Alhamdulilah ok..Tpi tgk atas bdan n bby jga...Pastikn mnum air dri kulit drian xnk bg pnas bdan...Sye pernh mkn stiap hri bbrapa ulas jga..Mcm mkn dging kmbing jga tgk n cube sikit..Lau ok truskn..Sye pulut pulun je tme mngdung sb ok jga...

Sy 3 minggu lewat period.. Konon hujung minggu nk g cek kat doc kot2 period, blm smpat jmpe doc g mkn durian dekat sebiji, keesokkan harine terus kluar darah kalah period.. Doc suruh scan sbb takut sy gugur.. Skrg ne rasa rahim bengkak je😞

5y ago

Sebiji byk tu sis 😰..

Makan durian tapi berpada pada . Pulut kalau awak jenis tak berangin makan je lah . Saya pun jenis yang suka pulut . Before bersalin hari tu saya balik kampung hari hari breakfast pulut sebab fikir nanti pantang tak boleh makan pulut .

tak baik sis sebb Kaka sepupu sya pun perna cakp, dlu dia hamil ank pertama dia suka makan durian last day 2hri kemudian kegugurn sebb ramai org ckp jgk durian tak baik d makn untuk IBU yg hamil.

Sy br 16weeks dan smpai sekarang belom berani mkn durian sbb sejarah pernah gugur 2tahun lpas... Tp kkdg tu tgk kepada NT body ssorg jgk..kalo kuat ok la tp jgn la mkn byk sgt... Berpada2

Tak berani nak cakap..setengah orang ketahanan badan x sama..mcm sy ada jgk makan durian.. Lpas makan rsa pening dan panas.. Lepastu x mkan dah.. Sebab risaukan kandungan..

5y ago

Betul tu sis, mmg xsama lain org lain penerimaan nya.mcm saya mgkin dh biasa sgt kot.awal2 pregnant pun bantai 2 3 biji mkn sorang2.mungkin depend dgn buah jugak.mungkin ada yg kuat gasnya mungkin ada yg kurang kuat gasnya.kalau rasa tak tahan cukuplah mkn untuk menghilangkan keinginan je.lebih elok berpada2 drpd menyesal kemudian hari.

Sy 24w.., baru je lepas mkn durian. Sy mkn 6ulas jer. Lepass la jugak tekak tu. Skrg ni pun rasa mcm nk mkn lg sbb sy ni hantu durian tp fikir ank. Terpaksa laa lupakan.

ikut badan juga sis..sy raya hr tu 2 hr brturut makan durian..sy ni hantu durian😅..so far ok je..klu tringin sgt,cuba cubit skit rs

Sye pn mengidam nk mkn durian... Skrg dh 15mingu... Dh tnya nurse.. Nurse ckp boleh mkn, 2 3 ulas boleh... Jgn mkn smpi sebiji tkot bby kepanasan...

Boleh je makan..durian ni kaya dengan vitamin.. Cuma berpada pada la sebab durian ni panas.. Makan untuk lepas kan rasa mengidam tu je..