Batuk Dah Hampir 2 minggu

Hye mommies. Sy dah masuk 2nd trimester. Now alami batuk2 dan berkahak. Tekak gatal. Sy dah pegi jumpa doktor. Doktor cuma bagi antibiotic dan lozenges. Ubat sirap batuk takda sebab takda stok. Kat mana2 farmasi cari pun takda stok ubat sirap batuk yg sesuai utk ibu mengandung. Antibiotic dah habis makan but still batuk ada lagi. Malam2 susah nak tido sebabkan batuk ni. Yg sy risaukan takut effect baby dalam rahim sy ni bila kerap batuk kuat sangat. So mommies, ada cara lain tak nak hilangkan batuk? Sy dah cuba makan madu dan minum air lemon suam. Tp sama juga. Atau boleh suggest ubat sirap batuk yg berkesan hilangkan batuk?

2 Balas

utk batuk kahak ada beberapa perkara kena pantang utk sementara.. 1.kacang 2.telur rebus 3.susu haiwan ,chesee dll 4.makanan yg ada gluten. (biasa ada dalam roti,biskut dll) 5.air soya saya batuk lama jugk, saya minum air cengkih halia suam dan pantg makann punca kahak.

2y ago

yg 5 perkara saya listkn, elak makan makanan yg ada 5 perkara tu sis.. dia punca kahak.. selagi kahak x hilang, batuk pun lambat hilang.

sy pun pregnant kalini kerap kena batuk .. sy amalkan pati delima dgn limau nipis+kicap ..

2y ago

ye sis .. jgn cmpur air . perah limau letak kicap sikit mnum