Air Gula

Hye mommies smua... nak tya minum air gula mmg wajib ke? Ad kwn trlepas dari minum air gula tu. Skrg pregnant 22 minggu doc xckp pape igt tlepas jgk. Skali smlm doc bgtau nt 28 mggu kena minum.. ? Rmai kata nk muntah mnum tu. Actually utk apa ya kena mnum air gula? #sorry first experience as mom to be..

24 Balas

utk cek ada kencing mnis ke tak ..... slh 1 risiko gdm nei bby bsr . klu mnum sekali nafas ja spya tak mnth smula ....

Zmn skg mngndung xlari dr minum air gula kcuali xdq mslh..sprti naik brt bdn scra mdadak atau parent ada sejarah kncing manis..

Saya minum 20weeks nnti skrg baru 11weeks .mind set yang baik2 . In sha Allah . Semoga boleh telan nnti 😍😍

Wajib minum utk check ada diabetes tak. Minum je, tetapi jgn muntah, kalau muntah perlu minum 1 cawan baru lagi

Alhamdulillah masa minum haritu okey. Dh ada perasa sekarang nie. Rasa oren terlebih gula 🤭🤭

Skrg wajib kne mnum sekali even keturunan xde kencing manis..N akan di buat pd 28w(7bulan)..

Ya mmg perlu sis... untuk mengesan thap gula.. takut nnti sis ada kencing mnis time preggy..

Sekarang diwajibkan semua minum... Utk detect kencing manis ketika mengandung...

Rasa dia ok je sebenarnya.. Just think positive. Jgn percaya org cakap. 😘

Kalau family ada kencing manis. Lagi wajib minum air gula sis. :)