Kencing kotor

Hye mommies, ada tak dekat sini yg ad masalah kencing kotor time pregnant.. boleh share sikit tak pngalaman..sebab sy sdg mngalaminya ..risau dan takot jd ap2 yg buruk pd baby dlm kndungn..ermm😔🥲

11 Balas

sy pernah kena sampai kene admit hospital sis. mula2 sy pandang ringan je kencing x lawas. just minum air byk je dgn hrapan nnt2 okay la. tapi minggu kedua tu, jadi sakit sgt2 dalam pinggang sampai demam. sy risau sakit yg sy rasa tu contraction jadi sy trus pegi emergency. Dr scan baby & baby okay je, ambil darah n ambil air kencing. air kencing kotor, darah pun sel darah putih tinggi menunjukkan jangkitan kuman. saya terus kene admit ward, masuk air 4 botol n suntik antibiotik. Dr ultrasound buah pinggang, buah pinggang dah mula bengkak n suspek kuman dah sampai buah pinggang. Sy stay ward 6 hari abiskan antibiotik tapi kene follow up scan buah pinggang balik lepas abis antibiotik. alhamdulillah buah pinggang dah kembali saiz asal. sakit pinggang pun xde dah. Perempuan mmg mudah kene jangkitan saluran kencing dr kata tapi sbb mengandung antibody lemah , dia lagi kerap n mungkin lebih serius. Lepas dari tu sy just amalkan minum air yg extra byk n kurangkan minum manis. minum manis seblah pagi je. Bykkan makan vitamin C atau buah2an yg kaya dgn vitamin C. Sentiasa pakai panty liner n tukar stiap kali waktu solat. alhamdulillah, dah x berulang dah kencing kotor.

2y ago

btul..saya prgnt ank pertma dulu pon ad maslh air kencing Kotor..Cara dye minum air bnyk ja..dulu pon warded smpai bersalin..keluar masuk hosptl..insya Allah klau minum air bnyk2 akan recover blkk air kencg kotor

saya ad tpi skejap je , kena bnykkn minum air if pening nak bnyk mana minum air dlm sehari . saya beli botol yg tulis 2000ml so dalam sehari saya abiss kan and topup lgi , lepastu nnti ad cek up kk suruh kencing . sblm kencing dalam bekas tu dokter saya suruh basuhh dlu bawah dan kencing sedikit di luar bekas lpstu bru kencing dlm bekas tpi jgn smpai air kencing abis so sis kena pandai la stop kan , sbb nya dokter kata awal air kencing keluar dgn akhir air kencing itu ad kuman so tkyt bacaan nnti tulis air kencing kotor

Hi mommy. Masa kena kencing kotor, akan rasa kencing tu tak puas. Sakit pinggang, pening kepala, air kencing pun agak keruh. Demam pun ada juga. So pergi klinik doc akan suruh buat urine test dan bila doc kata kencing kotor. Makan masa untuk elok. Teruskan minum air kosong, minum barli yang direbus dan tanpa gula. Kerap minum tu. In sya Allah okay. Makan ubat yang doc bagi juga

Saya 2x kena kencing kotor. Time tu 2nd trimester. Sampai demam2, tak boleh nak diri straight sbb sampai ke pinggang sakit and ada darah sikit. Hari2 saya amalkan air rebusan barli (no sugar) then minum. Makan antibiotik yg doctor bagi. Makan buah. Minum air kelapa kosong and banyakkan minum air kosonggggg. Tu penting

kencing kotor saya kerap2 kena jugak sblum ni..cepat2 pergi klinik doctor akan bg antibiotik dgn serbuk ural untuk bancuh.klau biar makin sakit.. dia susah nk sembuh sendiri mmg kne dptkan antibiotik bru cpt ok..klau biar tkut jangkitan kuman mkin teruk..serik da kena sbb nk kencing tak lawas n sakit..

First buka buku itu hari kencing sgt ii kotor sbb kurang minum air, alahan mmg teruk mase tu, dr ckp kalau x nk kencing kotor kena minum air masak byk ii atau pn beli air bali kurang manis, elakan minum air manis ii, lepas tu second day kena buat test air kencing balik, alhamdullillah bersih..

sy pernah kena haritu.. awak kena minum bnyak air kosong especially sblum pergi kk.. minum barli direbus tanpa gula pun blh sehari sblm pergi.. lpastu masa nk kencing tadah kencing yg pertengahan tu.. awak kencing dulu ckit lpastu basuh² ckit miss v tu lpastu kencing plk baru tadah..

Sy kena hari tu cpt2 minum air barli suam.. Kejap2 nk kencing, bila kencing keluar sikit n sakit. Kalau sy kurang minum air waktu siang mesti kena time nak magrib sampai malam.

sy smpai kne monitor urine 24hours masuk dlm bekas sbb kencing kotor, hrp2 tak de pape yg serious lah mmng kurg minum air skrg ni..

Pg klinik sis nti dpt ubat tu kejap je dlm sehari 2 hilang. Teruskn mnm air byk2