SUSU FORMULA APA YG TERBAIK UTK NEWBORN

Hye mom sy nk tanya,blh suggest x susu formula brand apa yg sesuai utk bayi,ank sy harini baru 31 hari..sy gilir2,bf & bg botol,time sy tido tu mmg ayah dia buat susu botol kdg2 ambil susu yg sy dh pump siap2 ltk dlm peti ais tu,first ank sy keluar wad hari pertama lg mmg sy dh bg dia susu formula,sbb time tu sy xleh nk handle ,tgh sakit sgt2 (vacuum) Ni susu yg ank sy try dr first dia keluar wad hari pertama 👇🏻 1) S-26 GOLD 2) ENFALAC BABY 3) S-26 KOTAK BIRU + PURPLE 4) DUTCH BABY (sekarang) Kesemua susu kt atas buat anak sy cirit kenapa ya?nk ckp silap pemakanan sy pn mmg sy dh btul2 pantang,skrg mkn nsi putih kosong xde kuah pn,juz mkn kering dgn ikan kering/ikan kering bakar & ikan bakar je..sup2 semua sy tolak sbb tkt ank sakit perut Aritu ada mkn buah sunquick,tp ank sy teberak,dr situ la sy dh stop mkn buah sunquick,milo lg la x ambil..skrg minum horlick tp x kerap sbb tkt ank sakit perut,misi ckp horlick ok je org pantang semua minum horlick,ke sbb ank sy ni perut sensitif😅 ayoo buntu dh sy pikir punca silap tu dr mana🥹 Memandangkan sy first mom byk benda sy x tahu & kena belajar ,moms blh sharing x 🙌🏻 #firstmom #ingintahu #firstbaby

8 Balas

anak sis cirit birit je ke? ade demam @ muntah tak? kalau xde maybe susu xsesuai. maybe ade alahan susu lembu. continue breastfeeding to make sure baby cukup cecair dlm badan & monitor kalau ade tanda dehydrated (ubun2 melengkung kedalam, menangis xde air mata, x aktif, bibir/kulit kering). kalau baby nangis, cuba check bontot, maybe melecet. breast milk is comfort food for the baby, they was born with the food. baby (2 months +) sy cirit birit 2 minggu kesan daripada antibiotik (berak setiap kali menyusu, 1 hari lebih 15 kali, kesian dia) tp skrg dah ok. alhamdulillah.

8mo ago

dan tukar la makan berkhasiat sikit ibu tuu, mcm mana nk cepat baik mkn tak cukup nutrisi

klu btol2 nk tukar susu kne tukar jenis susu bkn sekadar tukar brand je.. susu ade 3 jnis: 1) susu dgn gula semulajadi-lactose dlm molekul asal.. yg nie basically sume brand la ade.. 2) susu dgn gula smulajadi yg diproses size nye lebih kecil bia mudah dihadam oleh bayi.. contoh brand Nan HA, frisolac gentlease 3) susu lactose free/ soy based- susu nie khas utk yg allergic susu lembu.. contoh: Nan lactose free, duprosoy.. Harap membantu..

FM ni mmg try & error phase. Tak semua orang recommend tu boleh diterima anak kita. Drpd semurah2 susu sampai lah ke mahal susu setin., kenalah mamydadi mencuba. Bukan salah mamy sepenuhnya. Tapi mmg ade FM yg x diterima anak kecil ni. Jgn give up. Anak saya pernah try lactogen, nan nestle and last resort try enfalac. Alhamdulillah sesuai. Sampai lah beli step 3. Takut juga bila anak sensitive perut ni ..risau dia lactose tolerance jer. Sila check yer

comtinue jela breastfeeding. lagi satu makan kena extra minum air byk supaya susu byk. elak la mkn ikan kering tu. susu badan la susu yg tak buat oerut anak meragam. cirit pun takda. susu ibu paling the best! continue exclusive breastfeeding smpai 6 month la. pastu nak bg FM terpulang la. rugi tau

susu fm ni awak kena try & error. kalau cirit birit ni kena ambik yg free lactosa ataupon yg rendah lactosa awak. sy masa baby cirit birit doctor advise ambik rendah lactosa boleh cuba refer link ni pemilihan susu fm dr doctor ain. https://vt.tiktok.com/ZSLGsJGFF/

Kes ni mcm anak sulung saya. Dia alah pada susu lembu. Mcm2 susu sy try semua jadi cirit birit dan muntah. Last2 baru tau dia alah dgn susu lembu. Start tu saya fully breastfeeds dia sampai umur 2 tahun

confirm ke cirit? cirit najis tu macam air. membuang banyak kali lebih dari biasa. najis anak warna apa? texture macam mana sehari berapa kali membuang?

8mo ago

Anak saya mixed feeding (kadang bg breastmilk, kadang susu formula), tahi dia warna mcm kuning, hijau dan tekstur berair. Lepas 6 bulan, dah mula makan solid baru tesktur tahi akan keras sikit.

anak sy dulu x boleh tolerate dgn lactose... so sy bg similac lactose free...warna oren