ada yg pernah alami buasir masa mgndung

Hye ibu2..ada yg prnah alami buasir masa hamil x? Ada x kaedah n cara nk sembuhkn? Tq ya yg sudi jawab..?

13 Balas

Kena buasir tu agak normal sis time pregnant ni... nak2x bila dah masuk 3rd trimester... sbb baby makin membesar, kepala baby pun dah berada di kedudukan bawah... dan menekan usus kita...byk kan minum air plain supaya tak sembelit... dan kalu buasir sis dah terkeluar, cuba tumbuk biji manjakani hingga halus atau kisar biji manjakani tu.. dan buat paste(serbuk halus+air sikit) dan sapu pada buasir yg terkeluar tu... insha Allah dlm 3-4 hari buasir tu akan mengecut dan back to normal...

4y ago

Baik sis² semua..saya cuba guna manjakani..harap2 bekesan dgn izin Allah...trima kasih ya..☺️

Saya seleps bersalin terus kena buasir, first time dlm hdup kena buasir. Mungkin teran beria sgt agaknya. Nk dduk seksa betul, dh la tgh berpntang. Lpas tu akak ipar suggest ubat sapu ni, mula2 sapu2 je, lpas tu sapu2 smbil tolak kedalam. Alhamdulillah 2,3 hari sapu dh baik. Smpai skrg dh tkde buasir. Anak pun dh msuk 4 bulan

4y ago

Sy cuba sapu mnjakani..alhmdulillah mkin kurang sis..

Tgh mengalami.. Skg bru 28 minggu.. Kna ari tu mse 25 minggu.. Terkeluar mcm bunga kobis🥴skg ni dok sapu manjakani je la.. Surut tp xhilang.. Still terkeluar.. Azab die ble gatal menyerang.. Nk garu xblh..smpai nk tido pon xblh.. Rse nk menangis je..tp redho je la.. 😭😭😭😭Xdak dugaan alahan.. Dpt dugaan buasir plak.. 😢

4y ago

Sy pown ikhtiar guna mnjakani sis..alhamdulillah makin surut..

Sy pernah masa pregy anak 1st.. 😣😣😣.. sy Ada ikut petua dkt Google. Hiriskn bawang putih nipis² n letak dkt bengkak dubur tu.. letak je sehiris .. pedih dia ya anpunnnn.. to kena tahan je la.. n tiap Kali buang air kecik tukar dgn hirisan baru.. nti bengkak tu kecut. Try la... Dgn sy berkesan

4y ago

Hilang sis.. memang cpt kecut.. tapi agak pedih ye.. kena tahan. Kalau tak silap sy dulu dlm 3 Hari tu dah kecut.. kena jaga pemakanan la

Saya ada buasir drpada sblm prgnent dah bgthu doktor tp dorang suh ptong.. Bahaya kalau ptong.. Jenuh dah berubat tapi tak mau jgk.. Risau nak dkt bersalin takut bila teran nanti makin panjang keluar

4y ago

Oh...doktor pun ad suruh sy jumpa pakar skrg tuk pegi ptong tp saya xnak kalau potong nanti bila bersama x ada rasa pastu nk angkt berat pun xleh... Tak thu la cmana lagi nk ubatkan.. Dh cuba berubat kg pun xleh gak dorang ckp kena pantang cili kampung tu kalau makan cili kmpung tu lagi kuat sembelit.. Dah setahun lebih terkeluar je bulat tu... Masa berak x berdarah cuma kena teran je

Tgh mengalami nya. Dah 38w br kena. Last kene pregnant no 3 tahun 2016.skrg anak no 4 kene lg. Cream apa yg boleh beli di farmasi ye.

4y ago

Ada yg cdngkn guna manjakani..sy pkai alhamdulillah dgn izin Allah dah surut skit..tp blom sepenuhnya...

Mase tu jmpe doc n doc advise supy xmkn supplement naikkan hb. Sb mgkin hb dah tinggi n xperlu mkn ubat. Lepas tu baru ok

4y ago

Sy hb rendah sis..10.3 jea...😅

Mkn buah & sayur bnyk2. Klau lpas brnak, bleh bli ubat buasir d farmasi. ☺

4y ago

Ade trbc yg epal xelok mkn tim buasir.. Jmpe dktr.. Dktr ckp elakkn bnda2 manis, cafein, Milo.. Mknn pds, msm.. 😔

Elakkan makan pedas2 sis... Banyakkan minum air kosong....

4y ago

Wc sis😊

Sy minum whiteglow vanilla Madu..

4y ago

Susu ke sis?brpa lama nk sembuh sis?