susu similac tanpa laktosa

Hye mummy semua. Nak tnya sda x ibu2 yg anak dia xboleh minum susu yg ada laktosa? klu dia minum susu tu anak akn cirik birik dan kerap buang air besar. smpai ada ruam. anak sy dah nak masuk 1tahun. Jadi ada ke susu untuk budak 1 tahun yg tanpa laktosa? Sebb anak sy memang xdpt minum susu yg ada laktosa.. plz bgi pendapat.. huhu dah tnya nurse kt kkm. tpi mrka pun xtahu susu apa yg sesuai.. ☹️

1 Balas

anak sy ada alahan laktosa (susu lembu). ada pilihan lain spt susu formula berasaskan soya. cth: isomil. susu kambing (purenat, karihome etc.) sy guna karihome dr 1-4 step. serasi dgn anak.

2y ago

sama2 sis. mcm mana keadaan anak skg? anak sy skg dah 5 thn. still tak dpt cerna lactose. biasanya anak lactose intolerant ni dia jg alah dairy product mcm cheese, yogurt, telur dll.