still shock

Hy mommies sy baru tahu y sy pregnant dn usia kndungn sdh 7 bln.. Apa y blh sy buat utk bby sntiasa sht, mknan y digalakkan, aktvt y dgalakkan, procedure buku pink.. Sy dduk jauh dr both fmily n skrg hsbnd sdg operasi..

23 Balas

sama mcm kaka sy😉😉 dya period kdang ada kdang xda.. lpastu dlm msa 5 bln tu dya mmg xda period dya ingt mcm dlu sbb sblum kawin period mmg xteratur kna mkn ubt bru regular.. knonnya nak bg kluar haid dya cri laa bmcm2 jamu ne tp xgak kluar darah..dya mls nak upt sbb slalu negatif.. lpas 2 bln mcm tu dya bwa laa pegi urut dgn bidan..bidan tkjut mcm ada bntuk bulat bgerak bidan tu tnya mngandung ke x..kaka sy slumber ckp x sbb yela xda tnda2 pon yg dya tu pregnant..smnggu lpas berurut dya cba2 laa upt nmpk 2 garis.. tp still xpcaya🤭🤭 dya bwa laa scan kat klinik...doc ckp apa kat dya..heyy 2bln lg u mau branak oo.. skrg sdh 7 bln u xtau kha..haa mnangis laki bini yelaa sbb daa lma nak ank mcm2 usaha bt.. that is miracle baby.. alhamdulillah skrg daa bsar ank dya.. apa2 pun smoga d permudahkan bsalin n mnum susu yg ada calsium..

Sis umo brp? Ke sis macam mak sy.dlu mak sy age 45 preggykn adik bongsu sy.dia dpt tahu pn lmbt lg sebulan nk bersalin br tahu sbb ingtkn alami menapouse lepas lm tak dtg period asyk demam rs tak sihat baru tahu preggy lepas arwah ayah hantar mak g klnik chck.doc kata sebab tak nampak preggy bdn mak sy agak bsr serta perut tebal mungkn sbb tu tak rs bby gerak . Kmdian mak ingt bdn masuk angin rs wave ja tu keliru sm ada preggy atau tak sebab takde morning sickness dan sebagainya.nak2 dah lm tak preggy almost 10year lagi jadi lupa macam mana rasa baby move

Banyakkan mkn makanan yg brkhasiat ya sis, mkn buah dan sayuran lebih supaya baby dpt khasiatnya... Pg ja kk explain utk buka buku pink dan minta nasihat doktor apa vitamin atau ubat yg boleh d consume utk usia kandungan mcm tu, dan apa aktiviti yg boleh d lakukan utk memudahkan proses bsalin nnt... Tnya ja semua tu dkt doktor k sbb mreka lebih tau apa yg tbaik utk kandungan.. Semoga dipermudahkan sepanjang tempoh mngandung ni jgn stress2 jaga kesihatan ya😊

Mkn mknan berkhasiat..lbhkn sayur dan kurangkn pmknan yg bergula..nnt ada risiko kna kncing mns..aktvti yg sis bole buat jln kki bnyk2..tnguk dlm utube mcm mna cra pernafasan yg btl sbb nnt masa nk mlhirkn sis kna suru tu bernafas..n klu buat buku pink tu sis dtg klinik trdkt or hosp trdkt..bawa srt khwin kh nikah sis ..nnt bgthu dgn drg nk buat buku pink n terangkn sama drg sbb knpa bru skrg p buat buku pink..

Kalau sis nk buat buku pink sis jgn lupe bw dokumen mcm sijil nikah copy dan original+bil air or letrik yg ada trtera alamat rumah kita.. sis bwk je k...sbb lain klnik kesihtan lain prosuder nya..ttg mkn..sis mkn ..mknn yg brkhasiat..mcm byk mkn buah..sayur2 hijau... Sis jgn angkt brg berat2.. kne byk rest... Apa2 pn sis kne g klnik k..nti doc akn bg sis ubat multivitamin.. mg d pmudahkn segalanya..aamiin 😉✌

4y ago

Sm2..jg dri bebaik ea.. mg d pmudahkn segalanya..aamiin 😉✌

Sy dapat tahu pregnant masa tu dah 32weeks @ first baby😅 terus hari hari sy minum susu segar tu je. Makan pun amik yg sayur sayur. Buku pink jgn ckp lah. Kelam kabut nurse and doc nk buat kan😅 diorang tkleh marah sy jugak sbb ada record kat klinik sy pernah buat upt setiap bulan mmg negatif🥴🥴 ni dpt tahu pun sbb husb mintak nak scan terus. 😅

Mcm kes kwn sy.. Siap ikut training lasak and sukan kayuh perahu untuk regatta.. Dia dpt tau dia pregnant pun sbb dia kena buasir, bila check di hospital utk buasir, dup2 tahu doktor ckp u tau x u pregnant? Kwn sy mmg xtau sbb dia period 2 kali setahun.. So dia ingat period dia mmg x regular sj.. Ms dia tau tu pun dh nak masuk 4bulan dh kandungan dia..

Ya prnh dgr juga kes mcm ni sama mcm kwn kpd kwn sy.. Apapun bykkn mknn sihat & elakkan mknn mentah sprti sushi.. Usia kandungn 7 bulan ni dah besar mudah kena low hb, bykkn mkn hati ayam, bayam utk tmbah darah.. Ubat dri kk pun kena mkn jgn skip, kesian baby tak cukup nutrien nnti.. Semoga dipermudahkan segala urusan sis😊

Kes sis sama mcm kakak ipar sy.. Dia berbadan besar n gempal.. 😂😂😂 Dia igt angin dlm badan.. Sis pergi je klinik kesihatan berdekatan, buat buku pink. Then mnta nasihat dpd misi tu. Senang lg. Dont worry. Just bykkn mkn buah, sayur. But buku pink tu still perlu utk tgk tahap kesihatan ibu n baby.. Semoga dipermudah sis!

Sebenarnya kes mcm ni banyak je. Kalau tak percaya tengok youtube. Banyak documentary psl perempuan yang tak tau dorang pregnant tau2 nak beranak je. Tak semua perempuan period dia teratur, dan tak semua jugak rasa simptom pregnant. Jadi saya tak pelik pun kalau ada mommies yg tak perasan pregnant.