bsp ???

how to control every 2week need to check the bsp sampai takut nak makan??

13 Balas

finally after 4 times bsp readings collected, yesterday doc dah startkan i on diabetes medication. metformin 500mg tab, 2 kali sehari. if still ada readings yg tinggi, kena start insulin pulak...😂. Redha je la... Better ada ubat utk bantu maintain kan glucose level, utk kebaikan baby.

try exercise sejam sebelum buat bsp..jalan setempat dpn tv je, 20 minit sekali. santai2, kalau letih gelek2 pinggang or stretching lps tu teruskan. i pun kena buat bsp jgk, ada beli meter tu sendiri kat rumah, so bila rasa terlebih mkn trus buat mcm tu..

Hi... Saya pun on bsp, so far saya punya bsp rendah. Tapi kena control gula. Kena diet... Makan pun kena diet. Bsp paling tinggi 8 paling rendah 5.2 tapi kat klinik gov consider tinggi tapi tahap terkawal.

hi, did the nurse or doc or dietitian advise you on your current bmi and food intake? you need to ctrl food intake, especially sugar/carbohydrates.

style saya.. sy control mkn time amik bsp je.. haha.. skrg dh 7 bulan xmampu control mkn makanan sedap2. cuma byk minum air masak dgn epal hijau jee

scary kan 😅😅... i will get my result in 2 weeks time. Maaklumla cek up di klinik desa so result tak instant

saya pon on bsp..tp saya bedal je mkn 😂😂 alhamdulillah bsp cantik..sbb ikut kata dokter 😂😂

bagi seimbang dear. kalau rasa hari ni makan banyak yg manis, air kosong pun kena banyak minum juga. ☺

5y ago

water cannot dilute sugar kalau memang food content high sugar level. the best is still control the type of food intake.. I am on metformin twice a day also and Dr memang concern sgt cuz the sugar level might cause early labour nanti which is really, really not good..

Im on BSP tu.. scary giler bila kena buat check up 😔 semua benda mcm tak leh mkn

Kalau saya mkn atau Minum yg manis, I akan gantikan dng air kosong bnyk.