muntah lepas makan ubat adakah masih berkesan @ x????

hii semua saya nak tanya sepa dekat sini yg tahu dan pakar soal ubat tambah darah utk ibu hamil...mcm ni cetanya kalau lepas sy minum ubat setengah jam or 1 jam lepas tuu sy muntah adakah ubat tersebut suda berkesan @ sy muntah terus x bkesan ada yg tahu x bole bg penjelasan...sbb bbrapa hr ni asyik muntah² saja sdgkn dah masuk trismester ke3...dulu pena jg muntah masa trimester ke1 yg trimester ke2 tuu dah ok tp yg last ni jd mcm trimester ke1 pula...hrp ada yg bole jwb...sy minum ubat tambah darah "zincofer"

4 Balas

bagitau doktor hal ni, nanti doktor tukar ubat obimin. tapi kalau tak berkesan juga. sis kena banyakkan makan buah-buahan dan sayur-sayuran untuk tambah darah. saya bab ubat mmg lemah sikit nak makan. suami bagi buah naga yg warna merah dengan buah delima tapi buah delima tu dibuatnya nak tambahkan darah.

kalau da muntah balik..biasa xberksan sis...faham sy ad terbaca kalau kita masuk t3 ni akn jadi mcm t1 tau i means selera kia pon bertukr jadi xoke ..and ubat pon boleh ttbe jdi x serasi pulak...sis inform nurse je nanti boleh tukar ubt ....

awak cuba mkn ubat tu sebelum tido. tp jgn makan time perut kosong.

try tukar ubat