Muntah selepas mkn ubat 😰

Morning, pagi ni sy ada muntah. Sebelum ni sy tak pernah muntah. Tadi pagi jam 7.30am sy mkn ubat tambah darah dgn minum air suam campur limau tanpa gula. Tpi jam 8.20am sy muntah and sy rasa muntah tu ada warna ubat yg sy makan, ada warna merah2 and mcm kuning air limau. Sy nk tanya, patut tak sy tukar ubat dgn doctor? Atau itu mmg kesan dripada mkn ubat tu ? #pleasehelp #firstbaby #seriusnanya

10 Balas

Saya makan zincofer waktu pagi pun mula2 makan muntah...keluar muntah warna sama mcm ubat,merah,hari ke2 pun sama..lepas tu ada juga baca tip2 dari ibu2 dalam nie....saya mkn waktu pagi ,tapi saya alas perut sikit dgn roti,klau ikut tu mkn ubt nie kena 2 jam perut kosong,tapi x sesuai dgn saya... saya mkn sikit roti,saya makan ubat dgn air oren suam tanpa gula,lepas tu saya mkn buah sikit...alhamdulilah menjadi dgn saya...dah berapa hari dah mkn tak muntah..sbelum makan ubat saya cakap,pujuk baby...saya cakap, ibu nak mkn ubat nie..jgn muntah..untuk kesihatan adik,ibu...alhamdulilah tak muntah2 dah..insyaallah kena cara yg sesuai dgn kita,semua akan ok...klau tak ok juga kena bgtau kat kk

2y ago

terima kasih tips sis. ♥

sy slalu mkn mlm.. 2 jam selepas mkn.. mkn ubat ngn air ni.. sbb ada gdm tkot nk minum air yg kordial tu.. walaupun xboh gula.. cb tukar waktu mkn ubt tu.. klu muntah jgk , better sis p klinik n tukar ubat.. ramai ja org yg x sesuai ubat ni sbb ktnya bau busuk.. tp ngn sy xda plak bau busuk.. sekali ja sendawa bau zink sbb mnum dngn air kosong.. terus rasa nk muntah. lepas2 tu sy minum ngn air ni ja.. pas minum ni terus ja minum air masak bnyk2.. minum dlm 100ml ja.. sbb kandungan karbo tu masih ada dlm air ni.. cm x tinggi.. moga dipermudahkan urusan sis2 semua..

Sy makan zincofer mlm @ pg dua2 nak muntah.. sy tukar je makan iberet ,terus ok.. xrasa loya pon.. blh tido lena.. makan masa betul2 nak tdo.. pg pon bgn rasa ok.. berak warna memang gelap, tp so far kencing yg pertama je colour terang.. pastu minum air dh ok..

Kalau ubat tambah darah memang boleh buat kita mual/muntah sbb ada kandungan iron. Boleh cuba dulu makan waktu malam before tido. Pastikan dah makan 2-3 jam sebelum. Kalau masih muntah, kena tanya doktor untuk tukar yg lain.

2y ago

@Allysya alamak kalau sampai berdarah tu kena jumpa doktor. Ubat ni akan buat berak jadi gelap/hitam sbb zat besi tu tapi tak sepatutnya berdarah. Makan masa perut kosong pun boleh, lepas makan pun boleh tapi 2-3 jam selepas makan. Kalau tak tahan mual boleh alas perut sikit dgn makanan yg ringan masa nak makan tu

Ubat tambah darah saya makan malam sebelum tidur . Sebab kebiasaan pagi2 mmg kita rasa nak muntah. Jadi sis cuba makan malam tgk ada muntah lagi tk selepas makan ubat. Jika ada boleh terus tanya misi.

2y ago

baik sis. terima kasih sis

minum ubat jngn lah pakai air suam air biasa pun dah cukup.dn jngn lah nak letak limau.minum air biasa pun dah ok.kalau minum letak MCM2 dalam air mmng bikin kita muntah.

saya suggest puan pegi jumpa doktor sebab takut ubat tu tak sesuai dengan puan

2y ago

yeap, mungkin juga, saya mula2 amik zincofer tapi mmg muntah teruk, then tanya if ada another option, then try iberet500 tu, alhamdullilah okay, rasa jugak mual2 tu tapi muntah xteruk

Ya pergilah try tanya doktor kalau boleh tukar

Cuba mkn 2 jam slps dinner dan sblm tidur.

2y ago

baik sis. sy akan cuba nnti

minum ubat bersama dgn susu