hb low

Hii mommies..sy nak tnya mcm mna nak naikkan hb semasa preggy sebab nie pertama kali sy mengandung..kandungan dh nak masuk 6bulan and nurse sruh cek balik 2 minggu lagii..sy ada bca dkt fb psl hb low nie..mkn ubat tmbh drah dengan minum jus buah-buahan. Ada tak sesiapa mommies sni amalkan mcm tu?? Kdg2 sy ragu2 nak minum jus buah slpas mkn ubt..

63 Balas

Lain mommies lain penerimaan badan.. Sbb saya pun mmg ada mslh hb low kalau pregnant.. 1st pregnancy, sa kna suru try Iberet.. X sesuai.. Hb still low.. Sampai masa melahirkan..😥Time 2nd pregnancy sa jumpa Obimin pluz.. Sesuai dah.. Hb jadi cantik.. 😍 sampai la skg 3rd pregnancy,sa still ambil obimin pluz.. Xda mlsh hb low dah.. Dkg dah masuk 6 bulan.. Appt still sebulan sekali je.. 😊😊

5y ago

X perlu mkn..

Mkn ubat tambah darah, mmg kena amik sekali dgn vit c mcm jus oren. Baru ubat tu serap elok. And mkn ubat tu time perut kosong. Kalau mcm sy, tiap kali keluar mkn ke ape ke sy order jus oren kosong tanpa gula. Kalau buah buahan pulak mkn buah oren, jambu batu, betik, strawberi. Tu je yg sy amalkan. Mmg hb elok. Kadang 12.9, kadang 13.9.

ye sy amalkn jus jambu dan mkn buah jambu..memang membantu..hb maintain 13.9 dr 1st checkup smpai yg latest..nurse tnya sy amalkn supplement ape..sy x ambil supplement..cuma minum jus jambu dan mkn buah jambu..mkn kekacang pn mbantu juga..cuba la amalkn

4y ago

sy akan mkn sekurg2 nya sehari sebelum checkup..mkn sjam sebelum checkup pn xpe..if mkn stp hari pun boleh juga sbb buah jambu tinggi vit c..yg jus tu sy amalkn stp hari..pagi time sarapn dn mlm sblm tidur.Klau susah nk buat jus boleh beli yg kordial punya..ada jual kt supermarket,yg brand sun up..

Sy mkn ubat mmg dgn air jus.. Lau air kosong rasa mual.. Nnt ubat keluar blk... Selain tu.. Sy amalkan minum air rebusan buah2an kering.. HB naik.. Gula pon stabil... Mummy boleh cuba...

ank ptma pun hb sy down.. ni ank ke2 pun cm tu tk ...mkn ubat vitamin pun tk blh naik tinggi.. tp rajin mkn benda2 yg blh bg hb naik cth kerang bayam buah delima hati

Sy makan iberet..1st checkup hb 12++..harini 2nd checkup hb 14++..sy tak boleh makan ubat klinik..rasa loya dan nak muntah..jadi sy beli iberet..skrg makan yg tu jelaa.

Sama dgn saya HB low kena jumpa balik 2mnggu lagi...skrg tgh makan ubat + minum Oren Sunquick, harap2 naiklah hb. Saya juga try minum susu higoat mudah2an membantu.

Minum susu yg ade asid folic ke.. Sye pon mse preg kerap minum jus buah naga merah. Hb sntiase okey je. Mkn mknn yg tmbah drah. Kalo xbole jgk try la pati delima

try consume mnyk kelapa dara ibu(mkdi) ,sy consume tu tp hari2 still mnum caffien hb mntain 12.7 ,gula pon control ,baby kuar xkena jaundice even sy drh O+

Saya amalkan, sebab saya sendiri anemia in pregnancy. Alhamdulillah, betul2 berkesan. Hb saya naik lepas amalkan makan ubat yg kk bagi bersama air limau