Sekadar luahan hati

Hii mom's, Adakah disini yg pernah dipersoal kenapa tidak breastfeed anak? Adakah sebab tidak berikan susu badan punca anak kurang berat badan? Sedihh kerana setiap kali jumpa moms dipersoalkan kenapa tidak beri susu badan. Bukan tidak mahu beri tetapi tiada rezeki susu badan meriah 🥲

3 Balas

Dr pengalaman bagi susu formula berat baby naik cepat gitu sbb dlm ausu formula banyak kandungan gula dan minyak2 yg boleh mengenyangkan baby. Sy fully breastfeed tapi ade skali sy kena mastitis teruk sakit dan keluar nanah masa baby 6 weeks. Sy terpaksa bagi susu formula selama 2-3 minggu tunggu sembuh. Berat baby terus naik jadi bam bam sgt. Lepas sy menyusu balik dy tak bam bam sgt dah. Jadi sy tak rase yg klau bagi formula punca baby kurang berat badan.

saya fully bf tapi org selalu tanya ada susu ke ,byk susu lagi ke, sbb saiz kcik . tuh pun down ,padahal berat anak naik elok je. bab myusu ni bagi susu fm pun berat naik je, diorg saja cari point nak sakitkan hati. bila tak bagi susu org tanya n pertikaikan ,bila bagi susu pun org tanya itu ini, so ignore kan je ,jgn dilayan. semua ibu nak yg terbaik utk anak diorg dgn cara diorg sendiri. bukan org lain.

Salah!!! Saya pun tak breastfeeding. Tapi saya cuba campur susu dan cerelac mengikut kesesuaian sukatan. Contoh 4 scoop susu saya campur bersama 1 scoop cerelac beras yang tiada perasa.