Tersedak susu

Bayi sy br 18hari.. sy beri kan susu botol sbb susu badan kurang.. tiap kali sy beri kan susu msti dia akan tersedak shingga keluar susu dr hidung.. kenapa n bagaimana nak atasi masalah ni? Adakah dgn tukar susu atau ada cara lain?

2 Balas

Bby sy pnh kene.. Byk pakar sy bw.. Last2 pa sorang pakar ni.. Katanya bby sy reflux.. Sbb injap salur masuk ke perut bby blum matang.. Jd kalau bby mengeraskan bdn, mrh atau tukar lampin slps susu.. Die akn muntah atau susu masuk hidung tmbahan susu bdn tekstur halus so senang reflux.. Doc suggestkn sy masa tu bedung kan bby supaya x menggeliat, lg die menggeliat lg reflux.. Then alhamdulillah berjaya.. Xd lg mslah tu.. Dan doc sy suh sy tukar susu yg lebih pekat.. Ada kt pasaran, ok awk tnya frmasi susu yg ssuai dgn bby yg ada reflux.. Salah satu frisolac tp ada jenis die kne betul2 pilih..blh cuba.. Ni doc tu lh ckp.. Blh jmp pakar klo risau

11mo ago

baby sy pn suka mengeliat smpi merah muka kepala semua..tegang urat..pastu nangis sgguh2 mcm org cubit..risau saya

muntah susu ka mksd puan? atau msa mnyusu? kalau msa mnyusu mgkin puting tu xsesuai kot.. kalau lpas mnyusu,mgkin overfeeding..