Beri anak susu badan dan susu formula

Hai mommies. Ada tak sesiapa disini yg bagi anak susu badan dan beri juga susu formula? Sy nak tahu... 1. Susu badan dan susu formula tak boleh campur dalam 1 sesi yg sama kan? (Dua2 susu dicampur masukkan dalam satu botol) 2. Jumlah oz susu badan dan formula berbeza atau sama setiap kali sesi menyusu? 3. Bila waktu mommies pilih untuk bg susu badan dan bila pula untuk bg susu formula? 4. Bila minum dua2 jenis susu dalam hari yg sama baby memang jarang 'membuang' ke?

5 Balas

Hi sis, 1. rasanya tak boleh sis, sebaiknya elakkan ya. 2. jumlah oz saya rasa beri sama. saya mula introduce susu formula masa anak umur 10 bulan, untuk 1 sesi dlm anggaran 3-5oz. 3. untuk susu formula saya beri sekali waktu siang (lepas lunch, jarakkan 1 jam lepas makan) dan sekali sebelum tidur. saya bkerja dari rumah, jadi biasanya bg susu formula untuk bagi dia tido lama waktu petang dan malam (susu formula ambil masa lebih lama untuk digest jadi bayi lambat sikit lapar dan boleh tido lebih lama) 4. baby saya ada masa membuang hari2, ada masa 2-3 hari sekali. tapi kalau 2-3 hari sekali tu, dia akan membuang banyak terus, sehari tu 2-3 kali atau penuh pampers. selagi warna/tekstur najis bayi normal, baby aktif dan tak meragam its okay. cuma mmg kena alert lah kalau baby tak membuang tu, saya akan make sure tak kembung perut/check makanan dia ada sayur/buah/cukup minum air atau tidak. harap membantu!❤️

hi mummy ini pengalaman sy masa baby newborn sehingga umur 40 hari. 1. tak boleh campur dalam satu botol 2. susu badan x pasti berapa oz baby myusu melainkan mummy seorg epmom. lgpun, dari awal newborn sehingga umur baby sekian2, dia ada limit berapa oz baby minum dalam sehari. 3. mcm sy dulu epmom sbb anak x reti myusu bdn. sy pump susu bdn. then masukkan dlm botol dlm 2/3oz. klu x cukup, barulah bagi susu formula dlm 1/2oz sy buat. tiap 2 or 3 jam sy bagi susu kat baby. kdg susu bdn drop. terpaksa bg baby susu formula dlm 3/4oz. 4. dlm masa 24jam, baby mesti mbuang klu da minum susu formula. pendapat sy, utamakan susu badan dulu kalau boleh. klu x cukup susu badan, boleh dipertimbangkan bagi susu formula kat baby. cm sy, baby umur 40 hari barulah reti breastfeeding. sy stop susu formula. now baby da 5 bulan.

1) tidak boleh. 2) tak sama. sbb klu direct feed xdpt nk sukat brp oz melainkan ibu jaga pumping session dan buat stock ebm secara konsisten. 3) fm usually beri wktu tgh mlm ke awal pagi. selebihnya df atau stock ebm. 4) at least sehari or 2 hari sekali membuang.

Sye bg baby mix feeding mcm nie tyme dlm pantang.. skg memg fully fm.. 1) x boleh 2) sama sbb sye epmom.. susu bdn 2 oz gap 2 jam.. susu fm pn sme 3) bg susu formula ble x sempat nk pump susu bdn/ susu bdn x sempat restok 4)x la.. baby sye hri2 mbuang..

sy tak tahu yg lain. tp yg no 3tu masa mix bf fm dulu masa baby sblm 1month., pagi mlm sy prefer dbf, siang if ada nk bg fm baru bg. mlm sy dbf & pumping. masuk tgh 1m dah fully bf, now 1½y masih bf