Persiapan barang bayi dan ibu untuk ke labour room & wad.

Hi, sekadar perkongsian untuk semua mommies to be. Saya packing baju baby 6 set (baju seluar, pampers, barut, kain bedung, sarung kaki tangan, lampin) x1 set labour room, x 4 set wad, x1 set utk balik Korang rasa cukup tak? Saya fikir untuk pagi, petang, malam tu cukup ke tak ya pakaian baby ni... Saya standby juga wet tisu, minyak baby, tuala baby, barang mandi baby dan barang-barang ibu. Doakan saya dan baby dipermudahkan urusan bersalin ya. Debar sangat 1st time ni.

Persiapan barang bayi dan ibu untuk ke labour room & wad.
64 Balas

Sy ada pengalaman bersalin di HTA,KL..April 22 lepas.mulanya byk brg baby sy bawa.siap bawa satu beg luggage besar 1 beg baby.lps tu nurse tegur tp dgn nada sopan laa "byk nya barang".sy senyum jer.sy admitted awal sehari sebelum brsalin sbb brsalin czer.ada ketumbuhan fibroid yg halang laluan baby keluar.doctor nasihatkn brsalin czer.than lps admitted ward,baju ibu ada disediakn.tgk juga kat katil lain..ada org yg dah bersalin,baby dorang pakai bedung dan baju baby yg hospital sediakn.Lps tu masa kemas brg nak bw ke kereta nurse dtg bagi sy breafing,br sy fhm.kebetulan suami teman hantar dekat ward,byk baju baby n baju yg tak perlu pakai kat ward suami bawa balik.sbb ward sediakn begitu juga makan minum utk pagi,tghari,petang dan malam. So nasihat sy,kalau sis brsalin di hospital jerajaan bawa brg peribadi saja dulu.yg lain tu brg baby tu bawa yg perlu sahaja.kalau sy,simpan kat kereta dulu.nanti suami senang nak cari.Kalau brg bawa mcm minyak telon,pampers,wet tissue,dll.sediakn jg satu set baju baby utk pakai mada discharge nanti bgtu jg dgn baju momy ya

Ikut pengalaman, sy bawak 3 set bj baby.. 1 set tu kalau depa gtau nk tolak dlm labor room, ambik terus naik atas katil n serah kt nurse.. Kalau awak kena bermlm kt hospital setelah lahirkn baby, kena sediakn wet tissue takut dia berak n pampers yg mencukupi dlm 5 helai + minyk telon.. Bawak lebih x pa. Bawak maternity pad pun dgn secukupnya bersama seluar dalam pkai buang. Bedung baby, kalau awak x reti yg traditional, bwk Bedung yg ada zip tu.. Kalau time menyusu, awak br first baby sy sarankn bwk brest pump yg elektrik punya utk buka laluan susu tu.. Sampai ja kt wad kena bg terus susu bdn sbb x mau kuning naik tinggi. Kalau dia lena kena paksakn dia bgn utk bg susu bdn. Ni antara tips dr sy dan ikut pengalaman sendiri gk.

4y ago

X pa, jgn takut.. Ms bersalin ikut ja arahan Dr doc.. Bykkn zikir nabi yunus Ms tgk sakit dlm wad n Ms dlm labor room.. Semoga urusan awak dipermudahkan.. Amin..

pendapat saya, ok dah tu sis, cuma kalau saya, sy asingkan dua beg.. satu beg letak 1set untuk labour room, 1set lg extra untuk discharge.. yang selebihnya buh dlm beg letak ja dalam kereta.. if perlu baru minta husband bawa naik extra masa waktu melawat.. (saya snap siap2 setiap packet baju yg sy letak dalam kereta tu, so senang if nak mintak husb ambikkan, foward je gambar tu ke dia) sbb biasanya di hospital, baju mak dan baby pakai baju hospital ja.. sama juga pampers dan pad sy bajet cukup2 ja. extra sy buh dlm beg dlm kereta tu..

Pengalaman saya, seeloknya tak perlu baju dan seluar tu. just pakaikam romper one piece yang ketap ketap kat bawah tu and bukan berbutang. Yang ketap ketap saje. Pengalaman saya la. Yang itu lebih mudah nak handle. Yang baju berbutang dan berseluar ni, as in two piece, susahnya laaa haih. 🤣🤣 sebab dia kecik sgt lagi. Dah besar sikit sedap sikit. Barut pun pada pandangan saya tak perlu. Skang cuaca panas, better pakaikan minyak telon aje. Pada pandangan saya la. Baby saya baru sebulan. Masih experiment 😂

4y ago

Kalau saya tahu, saya pun nak beli rompers. Tapi sebab saya risau macam mna nak masukkan kpala baby dekat baju 😥

terlebih cukup dh tu sis.. sy dlu mcm awk la.. risau huhu.. elok dh masuk hospital.. semua baju sana.. LR dorang nk maternity dgn pampers sekeping.. tu je.. kalau ank dok Nicu.. pampers 10keping bg.. baju semua hospital.. lps tu.. kalau ank xmasuk nicu.. boleh la kita pakaian baju baju yg bawak tu sbb bby dgn kita... pampers bby sy bawak 1pack besar tu je.. terlebih cukup huhu.. satu bag galas.. tu je.. 😁😁

Kalau macam saya bersalin hospital putrajaya. Bersalin pagi 4/10 balik 5/10 diorang minta barang dari saya masa nk masuk labour. Baju baby 1set (baju 1pasang+mitten+botties+swaddle) . (Lepastu pampers, wetwipe, pad dan panties ibu) -spare . Dah tolak wad, mandi baby sehari sekali saja. kalau muntah/bocor baru kita tukar baju. pampers la kena extra. pastu baju balik. total 3pasang dah cukup untuk 2 hari.

Banyak Nye sis packing....sy Hari tu parking baju utk labour room pun nurse just pakaikn lampin je🤭🤭🤭...wlupun sy 4hari dkt ward, baby hny sempat pakai baju yg Saya packing Masa balik je...slbh Nye nurse bagi baby pakai baju dkt hospital ,dorang just minta pampers dgn baby wipes je .

4y ago

Saya bsalin emergency czer mmg duduk 4hari kat ward, Hari ptama baby dkt nicu hari ke2 baru duduk dgn sy dkt ward then hari ke3 baby ada kuning tpksa prg ward tuk baby yg sakit kuning, Hari ke4 kami sama2 discaj...sbb kuning baby dh turun.Jadi baby sempat pakai pampers dgn baby wipes yg nurse minta dkt sy...Hari nk discaj baru baby pakai baju yg dh dipacking dlm beg🤭.

Masuk labour room tak payah bawa apa2, even barang kemas pun kene tanggal. Kalau nak masuk wad tu baru iye kene bawa apa yang patut. Baby baru lahir biasa mmg nurse pkai besung hospital je & pampers pun diorg pakaikan. Nanti nak discharge baru nurse minta pakai bedung & baju sendiri.

Saya dulu bawak 3 set baju baby. Unless kalu hospital memang sediakan baju, takpelah. Sebaiknya bawak pampers, wet tissue takut baby berak, and maternity pad secukupnya ok. Boleh sediakan 1 set barang baby ke labour room if diorg bgtau nak tolak labor room. Semoga dipermudahkan untuk sis.

kalau hospt kerajaan xperlu bawak banyak.. baby dan ibu ada dibagi baju wad.. ckup sekadar bawak baju baby tuk balik satu set dan extra 1 set.. ibu punya ckup sekadar bawak baju n kain batik tuk balik, stoking, keperluan peribadi