Air Gula

Hi normally bila kena minum air gula dkt KK? Saya baru masuk 20weeks ?

103 Balas

Kalau nk bagi tk muntah , dtg awal pagi sebab air gula tu masih suam . So still cair lagi tk pekat . Baca bismillah pastu minum 2-3 teguk je terus habis . Jngn tunggu2 . Inn shaa allah tak muntah . Lpas minum tu buat biasa2 je jngn biar rasa nk muntah tu menang 🤣

Kalau mmg ada kencing manis smsa mengandung, puasa seminggu pn xdpt nk elak sis sbb bacaan gula tu berdasarkan tahap keberkesanan insulin kita terhadap gula pd hari tersebut.. kalau insulin kita mmg xdpt bkerja dgn baik, bacaan gula mmg akn tggi..

5y ago

Jd maksud sy disitu, kalau mmg xde kencing manis masa pregnant, bedal mkn apa pn sblm tu tetap xde kencing manis (cuma dinasihatkan sehari sblm jgn mkm durian / buahan yg tggi gula)..

Relex je.... Xyah gementar... Skali teguk lagi bagus... Mcm sy 3x teguk alhmdulillah x muntah xyah bnyak pikir. Byangkan minum air coke yg manis gila je... N yg sdeh sy sangkut Gdm 😅😅 n skang diet kontrol alhmdulillah ok je...

5y ago

Saya buat sekali teguk jugak tadi tapi sama je. Haha. Tapi tak apa lah esok try lagi. Thanks yeee.

Saya rabu ni kena minum air gula lg... Yg pertama minum nurse kata bacaan tak valid.. Gula rendah sgt 2.8 hahaha... Harap2 kli ni valid lah bacaan tu .. Jgn risau sis.. Mkn je mcm biase.. Tp banyakkan mnum air masak.. :)

Sy mse mula2 minum dlu mmg takut tp suami suruh positif.. Alhamdulillah sume ok.. x teruk sgt pon.. Kadang2 rse takut tu ada sbb bce pengalaman org n tu yg buat kte jd negatif kot.. Sis stay positif ok.. InsyaAllah sume ok..

ok je minum air gulaaa . not bad . saya 3kali teguk . nak minum sekali teguk tak mampu .... sebab banyak sangat . xde muntah pun walaupun berpuasa .😊 minum ikot selesa . jgn gelojoh yer sis.....rilekskan diri je...

InsyaAllah takdak apa kalau mmg tadak kencing manis .saya pun puasa start pukul 12malam . dok makan gula gula lagi .siap makan samosa lagi .tak tahan lapar .Alhamdullilah besok pagi pi check takdak apa .

5y ago

Harap2 ok la nanti. Tq sis

Kalau kene minum, pergi je minum kalau muntah bgtau nurse. Jgn tipu n jgn buat main gdm masa pregnant, boleh bt bayi meninggal dlm kandungan kalau x tahu n x dikawal gdm.. Utamakan kesihatan baby ye

Sy time preggy umur 25 nurse ckp x pyh minum air gula, tp 26 ke atas kene minum air gula...x sure la yg tu...tp yg pasti if background kita sape2 pnh ad kencing manis means kite kene minum air gula...

Kalau sy senang ja masa minum hari tu. Minum air gula masa tengah suam² panas minum sekali jalan ja... Lps tu lekakn diri dgn fon sy x layan sgt rasa manis kt tekat tu.. Kalau layan tu yg muntah