G6PD

Heyy mommies.. Ada spe2 x tau psl g6pd? Kalau search google, keliru dgn statements yg lain2 .

8 Balas

G6pd ni biasa jd kt anak laki. Sel drh merah kita perlu enzim g6pd ni utk kekuatan sel drh merah tu(supaya tak mudah pecah). Baby yg krg g6pd ni risiko sel darah merah mudah pecah bila terdedah pada certain jangkitan kuman, ubat2, certain makanan atau bahan kimia (contoh ubat gegat). Newborn yg g6pd deficient pulak berisiko utk dpt jaundice sbb sel drh merah tak kuat (jaundice tu jd sebab hasil bilirubin dari sel drh merah yg pecah). Penyakit ni takde issue pun cuma perlu berhati2 n beringat pada certain makanan/ubatan. Boleh google2 mknan/ubatan yg bahaya utk g6pd deficient patient