G6PD

Heyy mommies.. Ada spe2 x tau psl g6pd? Kalau search google, keliru dgn statements yg lain2 .

8 Balas

G6pd ni biasa jd kt anak laki. Sel drh merah kita perlu enzim g6pd ni utk kekuatan sel drh merah tu(supaya tak mudah pecah). Baby yg krg g6pd ni risiko sel darah merah mudah pecah bila terdedah pada certain jangkitan kuman, ubat2, certain makanan atau bahan kimia (contoh ubat gegat). Newborn yg g6pd deficient pulak berisiko utk dpt jaundice sbb sel drh merah tak kuat (jaundice tu jd sebab hasil bilirubin dari sel drh merah yg pecah). Penyakit ni takde issue pun cuma perlu berhati2 n beringat pada certain makanan/ubatan. Boleh google2 mknan/ubatan yg bahaya utk g6pd deficient patient

Biasa doktor bgth bila dpt result baby kita g6pd, dia bgth detail n bg risalah... sy 3 ank g6pd dr 4 ank... pantang larang jgn bg mkn kacang parang... yg lain try n eror tp kalu xyakin pantang je semua perkara...sbb stiap g6pd dia ada byk kategori dia xboleh... sis google bc byk artikel myb salah satu sis fhm

Saya G6PD ...ANK KETIga saya G6Pd. ...mkanan yg mmg tak blh mkn. .kacang parang. ...kalau dpt. .jgn bg kacang2. .kalau tak yakin. .kalau ubat pun. .tak smua ubat blh. ...klau ank skit ..msti bawa ke kad khas apa yg dia tak boleh. ..bnda2 yg tak blh guna d rumah. .mcm ubat gegat. ..ubat nyamuk. ...byk lah. .

G6pd ni kkurangan enzim dlm sel drh merah mean enzim y protect sel darah merah spya x pecah.sllu klu g6pd deficency,lpas lahir sje akan msuk dkt wad [email protected] c2 doc akan bg risalah,kad,senarai y blh dan xblh mkn tmsuk ubat.g6pd deficency ni kena elak kacang parang,nila baju,ubat gegat..

5y ago

Mak pantang y myusu baby pun xblh mkn jamu

Hai sis baby sy pun ada g6pd .. klau sis nak join group di fb ada jg yar sbb sy pun baru jg join coz ank ketiga sy pun g6pd defiency.. kat sini bnyak info sis bole dpt😊

5y ago

ok😁

Yg sy tahu...g6pd ni alah pada kekacang..x blh mkn kacang2,lg2 kacang parang.

Anak dpt g6pd ke?

5y ago

Xde.. Nk btnya jee.. Sbb ank jiran sblh tnya sya.. Jdi sy x ckup tahu psl bnda2 tu..

Sye G6PD