Ubat tambah darah

Helo mummy semua, boleh share cara untuk naikkan hb ? Dri iberet, sangobion dan zincofer semua tak ssuai, muntah balik.. skg consume maltofer.. tpi darah ttap tak naik, rasa lemas dan nak pitam je tiap hri..

23 Balas

Buah oren je sis saya buat jus sendiri, tak berani nak kata boleh lemon dengan limau kasturi sebab tak pernah cuba pulak, elok buah oren tu je sis buat jus sendiri, buah delima, tak pun buah apple hijau lepas makan Ubat lepas makan buah. . Saya amalkan mcm tu, sebab dekat buah² ada vitamin semulajadi kan. . sis cuba dulu, buah buahan bagus untuk baby dalam perut sekali, nanti kulit anak lahir cantik je . .

sis da try iron tablet ngan obimin?sbb kite pun hb xcantik..drop 10 je..😅 kne buang kafien,pastu kite jnis xmkn abdomen haiwan..kne byk mkn ikan caru/kerang²/bym/brokoli n syur² ijau..pastu mkn anggur itam..tu pun membantu naikkan hb gak..mkn pisang n kcg kuda rebus..kcg kuda tu bgus tw naikkan hb..mmg naik lw mkn ary²..try lah..ape² kaitan ngan kafien kne buang trus..

3y ago

iya..cabaran jugaklah..nk maintain hb..nk kne maintain 10x kicking bb..tp kite pun ngah tunggu mse gak nk bersalin ni..kite doakn sis dimudahkn sume urusan eh..kalau gulsan xde..mkn je buah delima,anggur itam,jambu,pisang tw plus kcg kuda..mmg hb naik nnt

jambu batu boleh naikkan hb. doktor kata kene lebihkan lauk dari nasi. mcm daging 2/3 kali seminggu, ikan cencaru/tongkol, sayuran 4sudu 1sajian, buah buahan, ....dll. kene follow piramid mknn betul². 1 lagi kalau makan ubat tambah darah tu, jgn selepas minum susu. sy makan obimin skrg. alhamdulillah ade peningkatan even belum sampai 10 😅

3y ago

eya sis, lpas baik2 skit alahan bru dpt mkn sayur.. tu pun main paksa punya.. hrp2 tak drop truk sngt hb ni , risau jga

Saya pon drop jgk hb, tapi baru ni checkup hb saya naik dari 10.2 ke 11.1 sbb saya baru amalkan anggur hitam dgn air delima. Mlm2 makanlah buat snek haha, alhamdulillah menjadi naiknya. Kalau tak saya consume jambu batu tiap2 ptg tapi tetap tak naik hbnya. Try la sis👍🏻

3y ago

oh yeke , nnti sy cuba ye

Saya makan Zincofer. Alhamdulillah sesuai dgn saya. Saya ambil sampi sekarang. Utk makan pula, boleh dikatakan hari2 ambil jambu batu atau buah Naga. Hb saya maintain 11.5 setiap kali cek kk.

3y ago

waa bagusnya.. first buka buku kk, bgu zincofer tpi tak ssuai.. muntah teruk sngt tpi tak sure sbb alahan mmng teruk mula2..

mcm saya jarang ambil ubat utk naikkan hb . saya makan buahan , terutama jambu batu mmg bagus utk naikkan hb . sbb saya jenis boleh telan ubat tapi selalu taksesuai 😅

3y ago

sy xda mslh dgn ubat2an sblm mngndung sis, lepas prgnt ni mcm2 pun tak ssuai, sngt2 sensetif.. awal2 prgnt alahan teruk, skip mkn ubat cuma buah je masuk.. skg boleh dah tpi tu pun maltofer fol.. jambu byk yg bgitau bgus utk hb

lepas Makan ubat, boleh Makan buah² tak pun jus oren, jus Yang ori taw sis tanpa gula tambahan, buat sendiri je . . saya amalkan mcm tu . . naik dari 10 naik 12 . .

3y ago

waa ye ke sis.. klau mcm minum2 air lemon , atau limau kasturi mcm tu boleh ke?

betul sy amalkan obimin dgn iron tablet..pastu mkn jambu batu dgn buah delima dan sayur sawi..alhamdulillah hb 12 keatas..jambu batu bleh kata tiap2 hari sy mkn

3y ago

waa bgusnya .. obimin dgn iron tablet tu sa blm try lgi sis, nnti jmpa dktr bru mnta pndpt la, tpi sa x boleh klau ubat yg kuat bau

saya pernah makan ubat tambah darah banyak jenis, tak naik2 hb tapi saya makan daging, kerang, bayam terus naik. maybe boleh makan tu untuk naikkan hb 😁

3y ago

oh sbb kita tak boleh jga hrp 100% ubat tu kan.. hmm nnti sa usahakan mkn2 bayam la juga sis

Saya pun makan maltofer. Saya ambik dua biji sehari minum dgn air sunquick tanpa gula. Sis kena jarakkan ubat tambah darah dgn susu/milo/kopi/tea.

3y ago

baik sis.. trma kasih ya.. nk tnggu jmpa dktr bln april nnti, sbb x brni top up ubat sndiri kan.. nnti sa try jga minum mcm sis ya