Ubat tambah darah maltofer

Macam mna nak mkn ubt maltofer utk naikkan hb? Ibu2 yg ambil ubt tmbh drh jenis maltofer bleh share tak? #firstbaby #firstmom #pleasehelp

9 Balas

Kene makan waktu perut kosong. Kalau dah makan, gap 2 jam baru makan ubat. Kalau perut kosong, after 30/1 jam baru boleh makan macam biasa. Macam sy kene 3 biji 1 hari. So pukul 7, 3 dan 11 sebelum kemam2 maltofer tu sy minum air oren dgn vit c. Tp tulah dah hujung2 nak bersalin ni mmg hb susah nak naik. So sy minum pati delima 1 sudu pagi dgn malam. Baru naik 13. Kalau tak kene p cucuk/masuk darah.

2y ago

owh ye ke. hehe..najis ade la wrna hitam. thanks share info

awak punya hb berapa? klau sy nurse suggest utk mkn 2biji sehari, pagi dan mlm tapi sy mkn je sekaligus..dan sy mmng tak hisap sy telan terus sbb haritu pernah hisap tak de kenaikan jadi pakar pemakann suggest utk telan terus..Alhamdulillah baru naik peningkatan nya

2y ago

lebih kurang sy jugak lah, awak try lah mkn 2 biji sehari..tapi jgn lupa bgtahu nurse awak mkn maltofer ye, nnti dia suggest nak mkn brape biji sehari..

sy mkn maltofer sebelum tdo. gap 2 jam lps mkn nasi. sy main telan je maltofer 2 biji dan vitamin yg doc bagi. alhamdulillah dari 9.6 naik 11.1. nk tahu ubat yg kita mkn tu serap ke tak tgk najis kita mcm mana kalau warta hitam tu elok la tu.

doktor kk suggest dkt saya makan ubat tu kunyah selepas makan. 2biji skali kunyah. Sblm ni try zincofer tapi hb asik drop je start lps bukak buku pink.. skrg makan maltofer fol tu . nampak la kenaikan cek minggu lepas:)

sya mkn vit c shaklee utk naikkn hb . dulu dr kasi zincofer . tpi tekak sya takboleh trima asyik mual pening kpala dan muntah . msuk 7bln hamil sya cuba vit c shaklee ni . alhamdulillah hb oke je stiap kali check 🤭

Ubat maltofer biasa sy amik masa perut ksong,2jam sblm mkn atau 2jam selepas makan .so far hb maintain atas 11 je

Saya kunyah, telan kemudian minum air kosong banyak-banyak.

Sy hisap² je maltofer fol... Dri 9 naik 12

x tanya Dr ke?

2y ago

klau sy dr ade bg ibrit tp Dr sruh mkn 1 bji je sehari