buku pink

helo mommies.. boleh ke bukak buku pink hosp swasta tapi check up bulanan goverment hosp? plan nak bersalin d hosp swasta. and dekat2 due baru checkup d hosp swasta..ada nurse2 yg tau x kat sini?

9 Balas

Pengalaman saya yang ramai ipar duai , kak ipar saya checkup swatsa buka buku pink swasta lahir di kerajaan . Checkup lepas bersalin dekat kk . 😅 anak sebulan baru dia checkup dekat swasta sampai anak setahun . Selepas itu tak ada checkup perkembangan anak . Kak ipar saya sorang lagi , buka buku di kk , checkup kk , lahir di swasta . Awal awal dia dah booking hospital tersebut . Then hospital swasta akan bagitahu sekian sekian macam mana nak bersalin di swasta . ☺️ Kalau macam awak ada darah tinggi yang kronik , kencing manis yang kornik dan sakit sakit yang kronik atau masalah semasa nak bersalin swasta akan tolak ke kerajaan . Then awak kena bayar swasta punya juga . 😅 kerajaan tengok kepada negeri/daerah tempat awak berapa bayarannya ☺️

Kalau ikutkan boleh , tapi buku kk lebih detail , kalau sis dah ada buku swasta tak silap rsa harga kalau kena refer hosp ka aan kot la ada apa2 prob kena byr lebih mcm kalau buku kk rm5 ja kalau g hosp dan ada yg free termasuk ubat smua Pernah tgok la org tu ada buku swasta tpi bayaran tak sama So ikut sis kalau swstaa , swasta ja sbb swasta ni jarang ada appointment Klau kk sebulan sekali kalau ada kes or apa2 pada kandungan 2mggu sekali nk dkt due tiap mggu Tapi lama la tggu dtg pgi tgh hari bru nama kena pggil, belum lagi cek dan jumpa doc Jumpa doc pun ambil masa Biasa la free kan Swasta tak perlu besesak tggu turn smua , dtg pgi boleh balik pagi tu juga , tpi tiap kali checkup kena byar la ubt pun mahal

napa la suka sgt kasi confuse kerja org hsptl???buka buku pink swasta tapi cek bulanan gov hsptl...pegi jalah cek bulanan d swasta pastu nak beranak pegi gov hsptl kan sng..or buka buku pink gov cek bulanan gov n beranak swasta..jgn yg buka buku tmpt lain cek bulanan tmpt lain bikin confuse..taulah kita preggy ni org ckp mana yg kita selesa utk anak dlm perut n ibunya tapi klu kasi confuse org lain, pyh juga..klu nak sakit hati silakan tapi tlglah jgn confuse kn org yg nak klinikkan awak tiap bulan tu..buka buku pink gov cek gov lahir swasta xda mslh..buka buku pink swasta cek swasta lahir gov pun xda mslh..tpi jgn la buka buku d swasta cek d gov bulan2 apa laitu begitu..

11mo ago

Sis ni misi ke🫠🤣🤣🤣

Takde masalah nak buka buku di swasta & kk. Gi kk nanti tetap akan dapat buku pink gov. Kiranya nanti ada 2 buku. Macam saya dulu nurse just kepilkan je dua2 buku swasta & gov. Saya dari awal mengandung sampai bersalin gi checkup dua2 swasta & gov. Kiranya sebulan ada 2 kali checkup 😊

Kalau sis nak branak kat swasta tp xnak checkup dari awal better pg booking masa kandungan dekat 30w je. Nnt blh followup checkup swasta tu smpai bersalin. Kalau buka buku pink hospital swasta tu awal2 mmg kena consistent pg setiap followup juga.

buku pink swasta, check di swasta. buku pink kk, check di kk. tentang nk bersalin kt swasta, kena refer misi dan inform. ikut sop hsptl swasta nk kena checkup start berapa week

11mo ago

terima aje sis. buku pink swasta ke gov ke boleh je. tp xsilap sy nanti ada 2 buku. sy byk kali je tgok org check up bulanan bawa buku swasta.

dah nak check up kat gov, buka je la buku dekat gov, klinik yg sama, senang buku simpanan klinik ada dekat kk tu jg. lagipun nti nak buat test apa2 senang KK tahu dia kena buat apa

Better sis bukak buku pink kat kk pastu buat checkup kat kk. Nanti nak bersalin kat swasta kena pergi 3kali checkup kat swasta tu sebelum bersalin.

nt dkt kk dorg akn buat buku pink jgk tu..salin y dr klinik swasta..