macam mana naik kan hb

Hb skrg 10.6

2 Balas

lau waktu xpuasa, bgun je pagi sya trus makn ubat tmbh darah, kasi membuang dulu pagi. pastu makn ubat tmabh darah. sbb bgun pagi perut tgh kosng kan. minum dgn air perahan limau nipis tanpa gula. masam2 pon sya telan je. .sllu sya gap lama mcm 3 jam bru sya makn tghri. ptg sikit makn kudap mcm buah jambu batu.lau rasa nk makn.kdng ptg sya dah strt makn benda mengarut dah. selain tu saya amalkan jus mamariam, lpas makn ubat tmbh darah. spnjnag puasa nim, sya duk kunyah kurma, lpas ge checkup kk hb sya naik 11.8 dri 10.7.

make sure awak makan zincofer dengan cara yang betul. makan zincofer sejam sebelum makan atau 2 jam selepas makan. makan zincofer dengan minum air sunquick tanpa gula atau apa apa air vitamin C. vitamin C membantu penyerapan zat besi yang optimum. jarakkan pengambilan susu dengan ubat, kurangkan pengambilan kafein sebab kafein dan kalsium mengganggu penyerapan zat besi. banyakkan makan makanan yang boleh tambah darah. kalau tak okay jugak, mungkin awak kena tukar ubat.