Adakah emosi terganggu boleh menyebabkan penurunan hb kita wlaupun dah ambi 2x sehari iberet?

Hb rendah#ingintahu

14 Balas

mungkin cara pengambilan iberet perlu tengok semula. jika ambil pagi pastikan jarakkan pengambilan iberet dan breakfast adalah 2jam. elakkan minum susu selepas ambil iberet (jarak 2jam juga ya). jika ambil malam nak tidur, pun ambil selepas makan 2jam. jarakkan pengambilan minum susu/ kalsium dengan iron tablet. sbb kalsium akan affect keberkesanan iron diserap. harap membantu

dulu sy kena makan iberet 2x sehari juga .. tp sy makan 1 kali je . tup tup naik sendiri hb . tp xdelah naik bnyak just normal 11 12 ... cuma tahu teknik /cara makan ubat tambah darah. 2 jam sebelum selepas jngan mkn . nk mkan pun mkan buah yg bnyak vit c dia tarik zat besi bnyak .. then ni tips tiap kali sebelum checkup kk. sy makan jambu batu . hb mesti normal ❤️

Kdg ubat tak suai utk badan kita.. kena try n error pengambilan makanan tambah.. mcm sy tak pernah naik.. last trimester sy try susu wildan + kurma ajwa & ubat doktor bagi (minum pkai sunquick) dari 10 trus jadi 12.3.. semua ubat da sy pulun dan mcm2 da sy makan, cuma bila try susu wildan + kurma consistent ni suai utk bdan dan hb naik wlupun emosi sy turun naik.

sy tak mkan iberet, tp sy mkn obimin dua kali sekali sbb hb low jugak, tp after mkn dua kali sehari, hb sy dah naik skrg. mungkin cara awak makan salah kot.. sy makan pukul 12tghr dan 12 malam. Jarak dua jam dgn kalsium.

Saya tukar semua ubat pun hb tetap turun. Zincofer, maltofer, iberet. Semua dah try. Selalu 9 lebih je. Ada sekali je pernah 10.5 sebab awal awal tu memang saya kerap makan seafood (shell out) semua.

Sy lagi lah 4 biji sehari kne amik skrg hb tak naik malah makin turun kandungan nak masuk 8 bulan 😔 kdg kdg tu rasa tak ckup oksigen pn ada padahal kita ni mcm mcm dah amalkn

sma mcm sya iberet dh mkn.kdg hb ok kdg dk.misi ckp kena bnyk rehat mkn buah buahan.2 minggu lagi g kk nk cek hb.misi kta klau hb drop jgk kena folow doktor.

blh mkn iberet 2x sehari ye sis? sy spnjg pregnnt hb 9 lebih je , dktr xprnh suggest mkn iberet 2x sehari. smpi dh kt due hb plg tinggi 10

2y ago

boleh je..bgantung keadaan kita. dktr suh ambi 2x sehari sbb hb X naik masih 9.6 dah 30 mggu ni..sya pun risau klw x naik2

Sedikit sebanyak ya.. emosi bg kesan yg sgt besar pd sistem badan secara x langsung.. imuniti badan dan fungsi badan..

ya mungkin .. dan mungkin juga ubat x ngam .. blh try tukar .. skrng sya consume zincofer ..

2y ago

blh minta doc tukarkan ye 😊mcm sya x ngam iron tablet , doc tukar ke zincofer .. stakat ni ok .. dulu sya makan iberet