seorang suri rumah

harini saya menangis sorang2..smbil tekap mulut dgn kain..sedih sangat harini. saya umur 27 tahun, dulu saya bekerja, lepas dah ada anak, saya resign selepas 4 tahun bekerja..saya jadi suri rumah. suami saya mula2 x setuju, tapi lepas tu dia ok..sebab saya jaga anak...saya x sgka yer rupanya suri rumah ni satu benda yg dicemuh masyarakat.. setiap kali saya bergaul dgn org, mesti org akan kata : " kenapa x keja, hntarla anak ke mengasuh, kesian suami kena tanggung hutang keta hg , ptptn hg lepas tu anak lagi "... "cukup ka suami sorang ja kerja?..nnti hg nak beli apa2 payah".... " buat membazir ja mak ayah hntaq hg belajaq tinggi2 ada degree dan diploma tapi x kerja" " nsib baik anak aku spm ja, kalau dak jadi mcm hg, blajaq tggi tapi x kerja" 😊...suami saya xpernah kata apa kat saya. xpernah dia menrungut kata kmi x cukup..cuma dia kata "kita xleh la nak mewah2 tau lepasni".., dan saya pon ok..sebab saya paham bila dan jadi suri rumah saya kena jimat ..cuma kdg2 saya menangis sendiri rasa diri x guna...saya cuma nak dekat dgn anak..nak jaga anak sendiri..tuja😢 salah ke saya.

11 Balas

assalamualaikum sis , saya ni sis dari bujangg seblum saya kawin dari umur saya 18 thun saya kerja baru lani kawin dpt anak sya berhenti atas persetujuan bersama dgn suami .. Sebab utama dia sbb saya dn suami tak percaya kan mana² pengasuh sbb byk betul kes dera baby cuai smpai baby meninggal .. dari situ mmg saya bermati²an xnak hantar pengasuh .. Ramai je org kecam saya asal tak kerja ? Cukup ke kalau suami je kerja ? Kenapa xnk cari pegasuh je ? Memang janggal bila kita sbg wanita berkerjaya ttba berhenti kerja .. Saya xpernah menyesal dgn keputusan saya allhamdulilah 5 bulan dah anak saya .. saya happy dpt tgk anak membesar depan mata . and siapa kata suri rumah xboleh kerja dr rumah boleh je .. kalau sis pandai cari kerja² dari rumah .. jadi agent drop ship ke and so on .. Abaikan mulut² org sbb dorg bukan di tempat kita . ada je kifarah utk mulut org² yg suka mgata .. You do you , don't give up time flies so fast before yours eyes treasure every moment with your child because they grow so fast ☺️

apa yg tak gunanya. kita dapat luang masa dgn anak sepenuhnya. dapat tengok anak membesar depan mata. dapat didik anak betul2 ikut acuan kita. orang lain sibuk sampai kadang tak sempat nak ambik tahu pasal anak. abaikan je mulut2 orang tu. bukan dia nak tolong jaga anak kita kalau kita keje. Allah dah tetapkan rezeki awak utk jaga anak sepenuhnya. beri kasih sayang secukupnya. rezeki tu sentiasa cukup utk orang yg bersyukur. yg cakap suami keje sorang kesian suami tu mcm dia tak yakin dgn rezeki yg Allah bagi. seolah2 mcm kerja tu yg bagi dia rezeki. padahal semua tu dgn izin Allah. berapa ramai yg keje mcm tak cukup 24jam tapi masih tak cukup. sebab apa? sebab takde rasa syukur, rasa cukup. dah, jgn sedih2. yg penting family kecil awak happy. orang lain tu dengki sebab dia kena keja sekali utk tampung keperluan keluarga

lantak apa org nak kata. laki mampu biar la dia bayar semua benda. saya pun resign dari engineer jd fulltime housewife sbb suami mmg tak bagi kerja suruh jaga anak je. komitmen semua dia bayar. bg saya tak penat jd housewife sbb suami yg buat semua kerja rumah and masak. dia balik kerja pun dia buat. mmg saya jaga anak je semata mata sbb dia suruh resign jaga anak je, so jaga anak je la yg dia suruh buat ahhahaha alhamdulillah lah setakat ni semua saya nak still saya dapat and keperluan anak semua dia dapat tunaikan

Saya seorang ibu bekerja saya cemburu dengan ibu yang sanggup korbankan kemewahan dan career untuk anak. Ketahuilah jadi SAHM pekerjaan paling memenatkan, sebab saya rasa kalau weekend tu saya extra penat jaga anak dan kemas rumah 😅 Tak membazir pun belajar tinggi tinggi end up jadi surirumah, anak awak akan membesar dengan dapat kasih sayang dan jagaan yang cukup dari mak yang pandai dan berpelajaran. Lesson starts at home. Persetan semua orang nak cakap apa

I always envy moms yg berhenti kerja utk jadi surirumah sbb dia always can moniter her baby..risau sgt nk hntr pengasuh takut apa2 jadi sbb bnyk kes baby meninggal sbb hantar pengasuh..its ok sis..keputusan sis adalah yg terbaik utk diri sis dan anak..jgn pernah rasa diri loser sbb menjadi surirumah bkn sstu bnde yg mudah ..kuatkan smgt dan enjoy your life to the fullest..

Rilek sis, awal2 dulu sy pun mcm ni. Lama2 redha sdri. Mulut org bukan blh tutup, yg ckp2 tu ad hulur duit belanja ke nk bitter dgn keputusan sis. Bila org ckp ap2 Senyum je. Tips dia tk pyh bergaul dgn org toksik mcm tu. Life dgn ank seharian pun dh penuh. Tk sempat ad masa terluang mikir hal org ckp ap. Selalu sibuk kn diri je. Confirm tenang..

bg sye surirumah/wanita bkerjaya masg2 ade cabaran nye.. kne tgk situasi mne yg ssuai dgn khidupan kluarga kte.. ade yg perlu jd surirumah ade yg perlu bkerja.. sye tw susah, tp sbolehnye abaikan mlut2 org yg mngecam tu.. bg dyorg xde 1 pn yg btol.. klu kte keje pun org akan mngata jgak.. yg pentg kte bahagia dgn kluarga kte..

Sabar ya sis, sy pon sama belajar tinggi2, bekerjaya, tp bila dah ada anak sy berhenti kerja dgn suami kerja sendiri, gaji x menentu, family mmg bising suruh kerja..tp sy patuh ckp suami, dia xnak anak membesar dgn tangan org lain,, mulut org kte mmg xbole tutup..jd sy diam je x balas apa2..sabar percaya rezeki Allah yg bagi

Saya pulak bekerja pun org mengata. Boleh pulak mereka ckp sy ni tak syg anak sebab cepat sgt kerja. Mereka suruh sy tggu anak ni dah besar sikit bru la kerja. Tapi sy byk sgt komitmen. Senang cerita, keje ke tak, mulut org mmg tak berenti dripada mengata kita. Sama sama kita kuat ya sis

saya pernah rasa jdi sahm dan wanita berkerjaya! Dua2 ada pros and cons, tp kalau ada rezeki tiada komitmen, insya allah saya lebih suka jadi stay at home mother❤️