kerja merap atau nangis

Askum dan Hai semua...nak tanya akhir2 nie ank kerap nangis dan merap ja sebelum nie x pun..umur setahun sebulan...nak berkepit ja,x dgn abh dia mesti saya...kalau kakak2 dia pegang ja nangis...saya dukung nk letak bawah nangis,nk suruh kakak2 dia jaga nangis,kena bg betul2 dia ralit main baru boleh cepat2 lari tinggal kat kakak dia...kalau nampak abh dia atau saya x ambik dukung dia mesti nangis,abh dia naik motor nangis...dok tepi dia x buat apa...elok ja main...boleh ja pun jgn x dak dpn mata ja....dlm minggu nie dia buat betul perangai...sedia nak berdukung ngan dok sebelah dia ,😅😅..sebelum nie ok ja pun...tido mlm ok..bgun kena ada sebelah dia...kalau x dak..nangis mcm org pukul..deman apa pun x,aktif ja main berjalan.....pening dah ibu..abah dia ckp boleh akal baru umur setahun,betul ka?..😅...Kakak2 dia dulu saya berkerja pagi blik mlm(supermarket),tinggal ngan tok dia mengasuh diorg,skrg dah besar 14 tahun dan 10 tahun..yg adik nie saya dah x kerja,surirumah sepenuh masa,jadi satu pengalaman baru dan indah utk saya

1 Balas

Hi, mom. Itu bukan anak buat perangai. Anak awak sekarang dalam fasa separation anxiety which is a common and normal milestone for toddler😊 Dan betul apa yang suami awak cakap. Itu bermaksud social&emotional development anak awak normal dan semakin berkembang. Tahniah! Nah saya sharekan favorite page untuk how to handle separation anxiety in toddler. https://www.whattoexpect.com/toddler-behavior/toddler-separation-anxiety.aspx All the best and goodluck 💪

10mo ago

Sama-sama 😊 Anak saya mula separation anxiety phase masa 8 bulan. Alhamdulillah sekarang 1y8m semakin positive. All the best mommy🌹