persedian kehamilam mumy dah prepair brg baby ke belom

harini saya dah 35week 4days ..ada sapa due dgn saya tak ☺️8.11.20..tinggal lagi sbulan je lg. ..tingl barang kperluan sya je belom sdia . anak dah settle ..💁💁 .saya suka buat mcm ni sbb senang jimat space dan mudahkan kerja mesi nak amik baju baby nanti..#pregnancy #Second_Baby

persedian kehamilam mumy dah prepair brg baby ke belom
67 Balas

Banyak sgt tu sis 😅 Syukur jugak sy warded on 35w sbb premature contraction (anak 1st jugak). Dari situ, sy ambik peluang perhati sekeliling. Baju 2psg/ 2set pun dah cukup. 1set after delivery. 1set for discharge. If nak extra +2psg pun dah cukup. Itupun put in same ziplock (blm tentu guna). Yg penting diapers lebih. Once baby menangis je, apa yg sy perhati nurse keep on asking mommy dah tukar pampers blm. Kencing sikit pun tukar. Baby ngis sikit and mommy xtao how to handle, nurse akan keep remind them for tukar pampers. Mostly baby girl cerewet more than baby boy. Apa yg sy belajar dan perhati masa warded lah. Bedung, hospital dah provide but bila kotor, baru apply bedung yg mommy bawak from home.

4y ago

kalau baby prem kena tahan wad x sis ? sy 35w ni ,tapi kerap dah sakit main2,anak no3 ...takut juga terawal 😅 ...

alahai rindunya nak packing2 mcm ni😂😂😂😂. klu normal bersalin 3set dah ok. sebab klu bersalin pagi, baby n momy x mslh petang dah boleh balik... klu bersalin petang @ mlm esokknya balik. kecuali kalau ceaser kena admit 3hari 2 mlm... hari ke3 balik. itu kalau baby x tinggi kuning. kuning tinggi stay lagi 🤗. pampers bawa lebih if ada napkin kecil bawa. sebab x tau bby jenis mudah kuar balik susu lepas burp or x.. semoga semua baik2

tak perlu bawak banyak2, lepas bersalin nanti baby cuma perlukan pampers saja, baju & bedung pakai yg hospital. klau baby sihat masuk wad skali dgn ibu lepas bersalin baru tukar pakai baju sendiri & esok tu dah boleh discharge if takda problem. utk ibu pulak just perlu pakaian utk balik,brg mandi,sudu,mug,tapau or pinggan, lain2 snack yg perlu kot lapar. bawak byk2 buat kena bleter je sbab ruang terhad tambah lagi wad lepas bersalin. 🤭

4y ago

Betul.. 2x pengalaman nk masuk labour room nurse cuma minta bawa pampers shj.. Lps dah bersalin naik wad ada nurse datang cek.. minta baju dan pakaikan.. mcm tulaa... Alhamdulilah 2x bersalin GH dapat berurusan dgn semua nurse baik2 muda atau tua.. Skrg tunggu hari pulak untuk 3rd.. Harap dipermudahkan dgn Gdm..

Sya pon beriya jgak msa packing brang bby...tpi akhirnya nurse bgi ank pkai bju hspital and yg dy mntk hnya pempes 1 dgn slimut bby aje...😅 Leps brsalin dktor bgi reht kjp dlm brape jam mcm tu, leps tu bsok pagi nye dh balik...so sya xsempat nk bgi ank pkai bju2 yg saye bwk kn, btol2 pkai sepsg bju bby jek msa balik, and ibu mcm biase la bju t ngn kain batik dan stoking...buat pent bwk byk2, akhrnye xtrpkai...😅😅😅

Saya due 7/11/20. Alhamdulillah semua dh settle. Barang baby dgn mumy semua dh settle. Cuma skrg nk kemas brg utk berpantang senang nk letak satu tmpt nnti senang husband nk ambik kan.

nty kat wad pakai baju n pmpers je sis..nk blik brulah pakai sume too..misi bising kalo bwak brg byk²..hrtu mase sy nk bslin katil dpan kn mrah bwak baju byk..misi suh suami dye bwak blik

4y ago

selalu kalo baby ok.. sehari je dlm wad..esok boleh keluar da..sy bwak baju spasang..srung tgn n kaki..kain bedung..utk pakai mase balik..towel..baju dalam 3 helai..kain lampin dlm 3lai..pampers dlm 10kping je..

9/12 tapi mood stanby dh ni . brng mommy je belum siap . barang anak belum cuci lagi , huhuhuhu ❤️❤️ semoga dipermudahkan segala urusan bersalin ibu ibu hebat ❤️❤️

Saya due 11/11 ni, barang baby dah cukup dipack.. Tapi barang sy blm pulak🤦🏻‍♀️ Gdm on diet juga, moga2 doctor tak bg saya serah diri.. Nak feel natural💕

smalam checkup 31weeks nurse tnya "ko dah packing bju anak belum? klau blum baik ko settle dulu" balik tu terus packing alhamdulillah tenang hati 🤣

4y ago

haah sis jenis cotton.. sy beli kt kedai baby, nama dia Ibumanja

Besok 20/10 due date saya,tapi takdelah bawak barang banyak2, baju baby saya cuma prepare 2 pasang je. . 😅 pelik jugak kenapa sis bawak banyak sangat?