40w1d masih belum bersalin ..

Harini saya 40w1d tapi belum bersalin 😭 baby kerap mengeras , sakit on off . saya ikot je tips org bagi tapi masih x mnjadi 😔 ada cakap isap air hujung rmbut , bnyak berendam , minum coke dan makan nenas . semua dah tapi takjugak mnjadi tips tu .. sya dah stress 😭😭 doakan saya mommy semua , saya takot kena induce ataupun ceaser 😔😭

23 Balas

jangan fikir sangat nak kena induce atau czer. apa cara pun minta selamat ja sis. banyak fikir sis stress nanti baby pun stress bahaya pula. saya hari tu kena induce ubat 2 kali, induce belon sekali, drip ubat sekali. ingat boleh bersalin normal tapi kena czer jalan buka 5cm ja. redha ja even awalnya harap bersalin normal tanpa induce juga. masa induce ubat tu takda la sakit kecuali kalau ubat tu dah berkesan jalan dah start buka baru rasa contraction tu makin kuat. macam saya induce ubat tak buka jalan lagi. maybe anak 1st lambat bukaannya kot. bila induce belon baru ada bukaan sampai 5cm tu. masuk labour room drip ubat pula nak bagi cepat bukaan tapi still sama 8 jam dok terbaring dok 5cm tu ja. last kena czer. dengar ja suara anak lega even time doktor bagitau nak kena czer tu takut yakmat 😁 semoga dipermudahkan ya sis.

1y ago

aah induce belon kalau jatuh tu maknanya dah ada bukaan. saya pun sama. dah jatuh then doktor check dah 5cm. time tu dah start sakit contraction makin kuat terus nurse suruh prepare nak ke labour room. masuk sana pecah air ketuban drip ubat nak bagi cepat bukaan lagi tapi 5cm tu je juga. last tu yang kena czer juga sebab doktor kesian dah lama sangat terbaring badan pun sakit lenguh dengan contraction lagi nak tahan. baby saya pun dah 7 bulan dah. tahniah ya selamat berpantang 😊

Sy besalin 40w2d induce, jgn terpedaya induce lagi sakit dr ceaser, ok semua besalin sakit tk de yg tk sakit cuma sakit setiap org ni berbeza. Sy induce 1 kali dr 38w 1cm tk gerak mcm2 senaman dh buat. 7am induce 4pm dr check 3cm tk rasa apa2 lagi pukul 6 start rasa sakit biasa dr tnya nk ubat tahan sakit tk nak lagi sbb boleh tahan, pukul 11 malam baru rasa contraction minta ubat tahan sakit 3am air ketuban pecah dr check 5cm smbung tidur sbb kesan ubat tahan sakit tu buat kita mengantuk & lali 5am nurse tolak pegi LR time ubat dh habis kesan makin turun kepala baby makin sakit 11:27am selamat melahir tanpa koyak. Sejujur nye memang org sekeliling tk bg sy induce ckp lebih skit dr ceaser tp sy tawakal & alhamdulillah selamat besalin

sya beranak 39w1d, sbelum tu saya minum air selusuh sbb geram sgt tunggu baby kluar😅ingat xde pape, skali mlm tu baby x bnyk gerak, and smpai la pagi langsung xde pergerakkan, pegi kat hospital.. check² dh 2cm kena tahan di wad. mlm tu dh start sakit contraction, doktor cek baru 4cm katanya. then cek pergerakkan baby langsung xde, ada degupan jantung je. doktor tnya ada ambik apa² tak? saya nafikan xde ambik apa apa😌smpai lah doktor goyankang perut besar saya tu suruh baby bngun bergerak, last2 air ketumban kluar trus 9cm😌baby pun selamat dilahirkan

Kalau nurse & doktor pakar kat klinik sy pergi. Diorang ckp dgn sy mcm ni.. kalau tak ada tanda² bersalin masa nak dekat due date, kena lapor diri terus ke hospital utk check in labour room. Tak boleh overdue dari tarikh due date & mmg akan dibagi ubat. Pagi tadi baru jer lepas jumpa nurse balik. Disebabkan sy tak diberi tarikh lapor diri ke LR. Kena serah diri sehari sebelum due date juga. Dan nurse tu juga ckp.. kalau perut rasa mengeras memanjang jangan tunda² lagi.. terus jer lapor diri. Sebab tanda bersalin bagi setiap ibu tak semua sama.

1y ago

biasa kalau takda apa² risiko dr akan bagi lebih due seminggu, dr akan bagi tarikh serah diri. hari ke 6 kena admit cmtu.. ibu yg berisiko, tak boleh lebih due..

bayi kerap mengeras tu better pergi hospital lah sis. sbb kita tk tahu keadaan dia dlm rahim kita.. sis jgn stress2. macam mana keadaan sis bersalin pun tetap sis ibu yg hebat utk ank sis. dh sakit on off tu. pergi je hospital. kdg kalau tk ada keluar tanda, boleh jadi juga bukaan rahim kita dh besar sama ada 2 ke 3cm. saya pun masa ngandungkn ank first saya. saya lgsung tk ada tanda2. tahu2 dh 3cm. sbb ank saya kerap mengeras. pegi hospital cek. tahu2 dh 3cm terus kena masuk wad tk boleh balik.

1y ago

Semoga segala urusan puan dipermudahkan dan segala urusan puan lancar . Aamiin2

Klau nk cepat bersalin rajin kn bersama dengn suami,sy pun lmbt juga bersalin 40 week 5 hri tk silap,due date sy 26/1 sy bersalin secra czer 31/1,sy bersalin czer pun sbb hb sy low sngt 7 je,7 hri sy kena cucuk ubt tmbh drah last2 xnaik juga hb,kadanv bby selesa dlm prut tu yg tk kluar2,rjin2 ajk bby berbual,

tak payah takut sis.. induce tak sakit pun.. utk I 3 hari doctor letak ubat.. biasa 1 ubat pun dah keluar.. 3rd time letak baloon tu Baru sakit.. biasa doctor 1st akan try letak ubat je.. don't worry .. contraction pain tu Baru sakit.. sekejap je dah boleh hold you little ones little hand...

sis cuba bersama dengan suami tapi buang dalam. sebab tu antara induce alami yang sis boleh cuba. jangan makan atau minum yang berbahaya sis. pada sis mungkin selamat tapi pada baby kita takthu. sis jangan fikir yang bukan bukannn, semoga urusan sis dipermudahkan

jangan takut induce. mind set tu penting.. orang ckp induce sakit . saya dah 2x induce.. alhamdulillah, proses bersalin lebih mudah dan cepat.. apa pun saya doakan urusan bersalin pun cepat, dipermudahkan dan selamat semuanya

Ank ke2 sy lahir 40w1d jugak..doc bg tempoh 8hri klu x kena caeser..mlm tu sy mkn pdas2..jln itik..trun naik tangga la..mcm2 sy buat..tkut nk caeser punya psl..subuh trun tnda p hosp..cek 6cm da..syukur..

1y ago

follow jgk tips ya..🤲dekat due makin nervous plk tak de tnda² lg