Anak kurang berat dan panjang

Harini check up anak 3bulan, rasa down bila nurse cakap panjang anak dah masuk line kuning. Berat pun naik tk byak. Masa lahir berat 2.7kg, panjang 48cm. Skrg 3bulan berat baru 4.7kg panjang 55cm. Anak fully fm, minum susu 2oz 3oz gitu ja.

18 Balas

xperlu rase down. mase lahir pn x sampai 3kg. mak ayah dia genetik tinggi dan besar ke? dulu, mcm sy ank lahir 2.9kg. full bf. ank x membesar sgt. naik berat pn lambat. skrg pn berat x sampai mcm dlm jadual carta tumbesaran. selagi dia mkn berak kencing elok. jage waktu menyusu dia. insya Allah xde pape. melainkn sebelum ni dia ade sakit2 yg serius. mmg patut kite risau, kot x cukup sihat dan x aktif. kerap kn bg susu je. smga sihat membesar dgn baik.

1y ago

xsemua anak ni same. mgkin mase ni dia kurg atau lambat membesar. mgkin umur dia dh 4,5thn, dia membesar adik beradik dia. anggap je ank tu ikut genetik mak @ ayah dia. masing2 x same. jgn jadikan perbezaan tu ganggu emosi kite, anak pn terganggu dgn emosi kite. air soya pn blh bantu anak membesar. utk ibu minum dan salur melalui penyusuan. kite sendiri pn kene jage makan. dulu org ckp anak sy x cukup susu, itu yg jd lambat besar. sy pernah lalu fasa down sampai susu badan drop. haha.. sy berckp berdsrkn pengalaman sy sendiri. smga bermanfaat ape yg sy kgsi. jgn stress2 dan rasa down. org ckp ank kecik, jwb je, mgkin ikut mak @ayah dia. tok nenek dia ke.