Hb Drop apa punca?

Hari nie saya checkup 24w,tapi hb drop 11.4,tak tahu macam mana nak buat..saya kopi atau teh memang tak minum dah sejak mula mengandung..Apa punca ye HB drop😪🤦🏻‍♀️ stress pulak dibuatnya... Bulan depan mgtt kali kedua pulak😓masa first border line je,harap bulan depan tak sangkut la😪 #pleasehelp

26 Balas

macam kes sy awal pregnant hb okay 14.0 .. tapi makin lama everymonth checkup hb makin drop.. paling latest checkup hb 11.0 je 🥲 sy pun mcm jenuh fikir silap tang mana sbb sy makan mmg jaga .. apa2 makanan yang boleh maintain hb semua sy sebat 🤭 tapi everymonth hb drop.. pastu baru sy teringat yang sy dah 6bulan tapi sy still makan obimin 🥹 sy rasa kandungan sy makin besar, sy dah x susuai makan obimin sbb dalam obimin iron dia sikit je ..so skrang sy start makan zincofer semula dan maintain makan mcm biasa sy amalkan masa mula2 pregnant .. harap2 next checkup hb naik.. sebab sy mmg xde masalah hb low dari awal pregnant.. dulu masa mula2 bukak buku pink sy pernah makan zincofer tapi sy stop sbb lepas makan zincofer sy mabuk.. sy serasi makan obimin masa awal pregnant tu… tapi lupa nurse pesan dulu bila kandungan makin besar start makan zincofer balik sbb baby makin besar dia makin cepat dan banyak absorb iron dari ibu.. so mmg ada potensi hb drop klu x makan vitamin yang betul.. skrang nie pun start makan zincofer balik alhamdulillah okay, xde rasa mabuk mcm dulu2 makan zincofer …

1y ago

Itula sis,saya selalunya kalau dah drop memang terus drop macam anak first😪harap lepas makan zincofer hb naik semula la

hb drop ni byk punca. tak minum kafein bukan tiba2 hb cantik elok. pemakanan kita ni mmg no 1, kena bykkan makan makanan/buah yg tinggi zat besi (bayam merah/brokoli/buah naga/jambu batu/daging/kerang). & tidur pun kena cukup, baru lancar oksigen nk dibawa dlm darah kita. kurangkan stress juga. & lg satu, ubat kk bg kena makan dgn betul, jgn skip juga. kalau rasa ubat tak sesuai, kena minta nurse utk tukar ubat.

1y ago

Oh boleh try nie...terima kasih sis☺️

sy hb maintain 9.00++ xpernh lebih..check² rupanya talasemia triat..☺️ husband pn kne check sbb risau kt baby,,alhamdulillah husband clear..tp jgn risau,,xde apa².. last week check hb naik 10.2 drp 9.6.. rasa tinggi dh..🤭 sy just amalkan makan jambu batu setiap hari.. dn horlick... tp mst jarakkan 2 jam antara jambu n horlick..sbb nnt ggu penyerapan nutrien tu.. sia² mkn.. skrg sy dh 39w,,xthu la bila baby ni nk kluar...🥰 doakn sy...

1y ago

Semoga dipermudahkan segalanya sis

saya paling tinggi hb 10.2 ja smpai kena drip iron. tu pun hb tak pernah naik lgsung. tktau lah kenapa. apa yg doc suggest suruh makan, semua saya makan. tapi hb tetap tak naik. bila bersalin haritu terus hb drop tinggal 6. so kalut jugak la doc nurse kat hospital tu 🤣 sampai lah kena tambah darah org lain dlm badan. dok hospital pun lama gila smpai semua nurse dah kenal dah muka saya 😂

1y ago

Sama saya la masa anak first,tambah darah lain

Saya masa 23weeks kalau tak silap HB drop. Makan jaga sikit je😆 tpi bila tahu drop saya bnykkan makan sayur2 and buah(kuantiti sikit tapi berulang) Tapi saya ada baca kalau nk HB cantik masa nak checkup tu makan nasi lebih sikit. Jadi saya follow step tu, masa tu pagi saya makan nasi lemak, petng pukul 2 nak pergi kk saya makan lagi nasi. Alhamdulillah dari 10 ke 12.

1y ago

Bulan depan sy mgtt,hrp naik semula la HB🥹

Sy start Dari 30w hb da Mula drop 9 hingga lh 35w.. iberet, zincofer da mkn tp x serai lps mkn jadi pening loya muntah blk. jd maintain mkn obimin je dgn mknan tmbahan lain. dlm masa sma Sy ada alpha thalassemia juga.. x tau da nk bg tmbh drh mcm mna. kerp rsa melayang & mudah letih.

1y ago

Aduhai stress kan drop je

Byk punca puan.. ada tu yg dh cek darah xda mslh apa pun tp cuma hemodilution je.. mcm kes sy, mkn la pil tmbh darah ke supplemen ke apa.. paling tinggi mmg hb blh pergi 11 je..jumpa pakar pun pakar kata xpa, depa monitor dulu.. alhamdulillah selamat bersalin dah.

11.4 tu pun dah tinggi bagi saya 🥹 saya ni sekarang 34w. Haritu checkup turun 9.7. Dah kena refer hospital balik. Haiyooo. Padahal ubat dah makan 3 biji dah. Check darah semua sebenarnya iron cukup je dalam darah. Cuma bila pregnant tu yang jadi gitu.

1y ago

Ye selalunya mmg sebab prgnant..dh mkn semua ikut nasihat..tp tetap drop jugak😪😓

saya masa pregy dan hb low, saya mkn makanan yg + hb.. mcm buah naga, jus jambu batu dan ubat dari kk pun pnting juga jngan skip.. saya dari zinkcofer tukar p iberet .. sbb zinkcofer xleh telan, muntah boleh jerr bg taw nurse kalau nak tukar ubat

1y ago

Saya dpat zincofer..hrp oke la nti

Sebelum hamil hb sy 12 lbh. Kalau hamil mmg normal akan drop. So penting utk puan mkn mknn zat besi. Saya amalkan kurma ajwa+susu HL dijarakkan 2 jam dgn maltofer fol (folic acid). Hb alhamdulillah dri awal smpai brsalin 11.3 above

1y ago

tak payah . sbb dalam tu semua dh ade ❤️