HB rendahhh ?

Hari ni cek HB, 10.4 jeee.. Camner nak naikkan HB??

156 Balas

ad sesetgh misi bila mommy preggy hb turun bacaan bwh 11 dia akk bg ubt zincofer . tpi sy xbole mkn zincofer . wlau pon ubt tu lg kuat naik kn hb brbndg ubt yg coklat tu . sy mkn ubt jenis 4biji tu je xd msala muntah2 . zincofer sy munth2 . sy bgtau misi bila mkn zincofer automatik dy kelua kn balik dlm bentok cecair pink2 bkn sbb sy yg loya . jdi misi xbg sy mkn zincofer sbb risau ubt tu xsesuai dgn sy . so dlm mse yg same sy amal kn minum air buah delima . xpun mkn kerang bnyk . bole naik kn hb sis . air delima tu original dri buah delima ye sis bkn yg awet2 tu . yg awet tu xelok dn kndgn gula tinggi xsesuai tok ibu preggy . mmg doc dn misi kata buah delima dn kerang bole menaik kn hb . mudh mudhn sis pon mcm tu .

Saya rasa pemakanan sis kna cek balik. Kena baaanyak mkan mkanna yg bole naikkan hb esp bayam merah..sis boleh try jus ubi bit merah saiz penumbuk + 2 carrot + sthg biji perhan jus lemon (sedap) tp xde jual kna buat sndri. Makan 5 bji kurma stiap hari, makan kerang, hati, daging, telur, kalau buah boleh mkn buah naga merah, jambu batu, tembikai, pisang, delima, apricot kering..dan kalau ada masalah hb elakkan minuman berkaffein esp kopi atau nescafe. Ank 1st sy smpai kna masuk darah sbb hb 7. Anak kedua sy amalkan semua di atas alhamdulillah dri strt prgnt smpai skrg da 34w hb atas 11 kecuali skli msa bulan puasa hr tu 10.7..nsib baik lps tu ok..

Sama saya mengalami... Hb low 10.5 doktor marah dan bg appointment lagi slps 2 minggu... Kalau teruk lagi dia kata kena hantar ke hospital.. Lps tu tengok iklan kat fb MAMARIAM yg dibuat daripada buah delima, kurma dan etc. ..sy beli dn minum 1 minggu je.. Tak percaya hb dh 11.8 ...dlm 2 minggu he dh naik smp doktor pun tanya makan apa hb dh normal.. Sis try Mamariam tu... Memang best

cuba minum jus Mamariam.. sy sblm ni mmg hb low even sblm pregnant sbb pnh kne anemia.. agk risau bila tahu pregnant sbb hb mmg low smp thap 7 je.. tapi alhamdulillah seawal 5mgu pregnant sy amal jus Mamariam, hb dah naik 12.. skg dh 14minggu, masih lg maintain 12 hb sy.. cuba la ikhtiar dgn jus Mamariam..sekadar perkongsian. terima kasih.

5y ago

boleh pm sy untk dpatkn jus mamariam..mmg brkesan utk mslah hb low .wsp 0133037743

stop smsa mngndung amik mknn mnumn brkfein. sya ari tu pn hb low.. rjin sngt mnum teh, dr 13 drop p 11.. skrg sya x sntuh teh, milo, coklat, n apa2 je ada kafein.nk mnum pn sminggu or 2 mnggu skli. itu pn skdr rsa. mkn jmbu batu, pstikn dlm msa shri tu ada amik sumber protein dr haiwan. ikan ke ayam ke.. ikan bilis pn ok.

5y ago

vit kk bgi pn hri2 kna mnum. msa awal kndungn tlan folic asid.. msuk 12 weeks smpai skrg amik zincofer plk. pmknn n vit kna sma2 amik. itu klu syala. alhmdulillah skrg hb ok je.

Sy pon ade masalah HB low... tp sy sentiasa amalkan makan hati ayam, tembikai, betik, buah jambu batu, minum jus pati delima, tp yg paling penting jgn skip makan vitamin yg kk bg... HB sy dr 10.5 naik 12.5...maintain x turun2... semoga tips ini dan kawan2 yg lain dpt membantu masalah sis yew...

saya ambil Vitalea, b comp & vitmin C Shaklee..utk naikkan HB. nutrient ni pwnting sgt utk pembentukkan sel darah merah yg baru..smua ibu hamil mmg wajar ambil cukup nutrient. sbb kita x boleh harap dri makanan shj. cumenye sy pilih yg natural vitamin dri Shaklee produk

saya pun ada mslh hb low.saya makan zincofer yg klinik kesihatan supply ja.ambil zincofer slps 1 jam kita makan.ambik skali dgn vit c org dewasa.ni apa yg nurse sarankan utk saya.alhamdulillah hb naik.10.5>10.9>11.6. #27weeks

Anak 1st saya ada mslh hb low sampai 9.8..then 2nd pregnancy, sa try obimin pluz..hb terus jdi normal.. Syukur.. And now my 3rd pregnancy,sa xda mslh hb sdh sbb masih consume obimin pluz.. Sis blh try.. 1kotak utk 1bulan jual dkt farmasi..

Sis amalkan minum anmun.. klw sis x mkn ubat.. sis blh gantikan dgn makanan.. alhamdulillah kedua dua anak sy hb atas garisan.. sy ni jnis ssh nk mkn ubat yg kk bagi.. tp sy cri ikhtiar lain selain depend ngn ubat kita blh gantikan dgn makanan

5y ago

Sis mkn ape ye.. Klu xmkn ubt.. Sy pn susah jgk nak mkan ubat..