Baby selesma nak buat apa???

Hi. Hari ni baby saya dah masuk 25 hari.. Bayi saya prolonged jaundice 😥 .macam2 dah try mandikan dia untuk turun kuning tapi still atas seratus bacaan. Saya sgt jaga pemakanan saya, saya tak makan maknan yg boleh buat demam kuning bby saya naik dan baby saya full breast feeding. Saya kesiankan dia juga hidung dia mcam tersumbat, kalau malam tido dia mcam tak selesa dgn menyusu lagi kadang smpai tercungap2 ambik nafas 😓 ,bersin2 . Ada ubat tak untuk baby newborn yg selesma hidung tersumbat? yg bole beli kat farmasi? share petua or pengalaman plss. tq

20 Balas

Hi sis , baby saya pun sama haritu . Cuba bagi mandian nuraz serum atau air badak dgn sirap . Atau air badak dgn air suam . Sambil tiup dalam air mulakan syahadah dan selawat nabi 3 kali berserta niat anak turun kuning dan dijauhkan penyakit serta sihat selalu . InsyaaAllah turun normal . Itu saya amalkan drpd 3ratus bacaan 99 dalam 10 hari . Sis boleh try susu fm dgn mandian saya sebut kalau bf masih tak turun . Pastikan baby berak dgn kencing kerap , susu fm kena banyak try & error nak serasi . Kdg bf ni punca kuning jugak . Saya amalkan minyak Aow sapu bahagian dada dgn belakang serta tapak kaki baby . Pernah guna tasneem , tak sesuai . So far , baby selesa saya guna Aow . Kdg kahak punca juga baby tak selesa . Boleh try sis mana sis rasa okay . Saya sekadar share . ☺️

Hi baby sy pon prolonged jaundice 25 hari. Tpi alhamdulillah hari ke 26 discharged jaundice. Sy bagi minum susu karihome. Mmg betol org ckp bagi je susu badan byk2. Sy masa awal bagi susu badan. Tpi result mendatar je. 10 11 12 turun 11 blek pastu naik 13 14 selama 2 minggu mcm tu. Cuba petua mandikn dgn air dukung anak la air daun kucai la sume tak jalan. Jemur kt matahari pon sama. Yg jemur tu plg tak recommended sbb baby boleh dehidrasi kesian nanti kulit dy kering better jgn. Last2 sy bagi karihome. Sehari 8 botol tiap botol 60ml Alhamdulillah baby berak kerap keluar sume kuning dy kt najis tu. Tak lama tu dgn izin Allah kuning anak jadik 9 7 dan trus 5.9. Doc kata kalo bwh 6 dah xyah risau. Doc discharged trus jaundice unless kalo ade nmpak baby kuning lgi baru gi klinik

sis.. anak sy prolonged jaundice jgk, premature baby.. yg sy iktihar bgi baby mnyusu kerap spy dia byk berak, n letak baby bawah matahari jam 7am hingga 8am, sejam, kenakan direct sun pada kulit, klu rmh sis ada sliding door kaca, buka pntu tu baru jemur baby, jgn tinggal tanpa jagaan, sentiasa awasi baby ye, sy buat 30 to 40mins brsama2 baby, klu sy da rasa rimas. sy bawak baby masuk.. sy cuma cuba tu je, lps 25hari baby da xde kuning..

2y ago

sis. untuk selesema sis cuba balm garlic, apa3 brand pn xpe janji selamat utk baby..

Anak sy pun prolonged jaundice. Saya haritu nurse ckp susu badan sy x cukup. Sy pump dpt 60 ml je setiap 3 jam tp anak nak minum susu badan setiap sejam lebih. Kencing berak semua ok. Diorg suruh top-up susu formula katanya supaya kuning baby cepat turun. 1 minggu lebih duduk wad. 3 minggu mcmtu baru ok. Dr pakar ad ckp kuning baby akn tinggi bila2 masa masa newborn haritu katanya sbb drh sy dgn baby xngam. Sy drh o tp bby b.

Masa saya bsalin hari tu.. anak naik kuning tnggi dari 154 ke 298.. so ada mkcik2 ni bgi petua minum 100plus suhu bilik.. Saya pn ikut la petua mkcik tu.. syukur sngt2 petua tu mjadi.. dari 298 turun ke 200 lpas tu turun lagi ke 120 last skli 60 kuning anak saya.. ni selang 2 hari pegi cek kuning.. Saya amalkan minum 100plus dn air putih..

mcm saya masa baru bersalin anak takdek kuning, keesokannya baru ada dan dipindahkan d tempat khas untuk kuning, mak saya suggest saya minum air barli dan bagi baby air barli kosong suam tanpa gula bgi setitik dua je alhamdulillah kuning terus turun.. tapi bergantung pada anak ye, saya cuma share kan pengalaman saya je 😊😊😊

Anak sy pun sama mcam ank sis.. masa dlam pantang.. sy hnya menggunakan produk naturel balm tasneem cf-rub memg khas untk batuk dan selsema smpai sekarang anak sy dah 1 tahun 9 bulan masih gunakan.. sy tgok ank pengasuh mak sy pakai.. sy try,dan alhamdulillah.. mujarab.. sy hnya share melalui pngalaman sy..

blh cari sterimar di farmasi utk baby newborn..untuk kuning tu bagi mandi daun kucai atau guna produk nuraz tu atau ummi alya yg ada utk mandi bayi kuning tu..selain tu tasneem cfrub pun bagus jgk dgn mandian lemon cfrub..blh cuba yg mana awak mampu..semoga berkesan utk anak awak..aamiin yarabbal alamin..

beli sterimar for baby dan nasal aspirator utk sedut hingus keluar.. ubat selsema xda utk bawah 2 tahun... mommy boleh cuba balm mcm garlic balm try sapu kt baby mana tahu sesuai.. ank sy mcm tu kitorg buat bila selsema n batuk.. sb dia xpandai lagi buang hingus n kahak.. so kita la tolong sedut kluar..

bby bpe bulan sis ?? klau bby dah 2bulan keatas blh try mamz baby oil..ank sy since 2bln pkai smpai skrg da nk msuk 10bulan . alhamdulillah..serasi. lendir semua kluar klau muntah susu.bgus untuk elakkan kne jangkitan kuman kt paru2. lpstu beli nasal spray for baby,farmasi / watsons pun ad jual.