Nak minta pendapat

Hamil 5 minggu dah..sebenarnya saya sedikit takut nak bagitahu mentua saya tentang kehamilan ne.. Sebab masa hamil anak ke2,mentua saya tak habis2 cakap nak abg suami saya ambil anak sulung saya..tambah lg abg ipar saya tu tak ada rezeki lg ada anak walau dah kahwin 5thn lebih dan sampai sekarang mentua saya cari anak angkat tuk abg ipar saya tu... Pasal tu dulu hampir meroyan lepas bersalin sebab mentua saya ne tak pernah fikir perasaan saya..tambah lagi banyak pantang karut saya perlu ikut... Saya dan suami rancang tak bagi tahu dulu... Salah ke kalau saya tak bagi tahu sampai bersalin ke😅 masalahnya rumah berjiran dengan mentua🤗

19 Balas

ayah saya ada kakak sulung (maklong saya), masa baby mmg arwah moyang saya minta nenek saya bagi maklong tu pada orang(sahabat baiknya, sebab terhutang budi). nenek saya walaupun berat hati nak bagi, tp akhirnya terpaksa bagi sebab ikutkan kehendak moyang. akhirnya yg menanggung kesakitan tu nenek dan atok saya sendiri. sbb maklong terasa sangat2 yg nenek bagi maklong pada org lain. sampai atok dgn nenek saya meninggal, maklong tak pernah jenguk dorang. bermula dari maklong dpt tahu yg dia tu anak angkat sampai ke sudah maklong tak pernah nak contact dgn adik beradiknya(makcik pakcik lain) dan atok nenek. so utk puan, walau mcm mana sekali pun org cakap, pertahankan anak tu. jgn sampai anak tu memusuhi kita kelak. semoga dipermudahkan segala urusan

tak salah pun sis tak bagitau..tapi last last mertua akan tahu juga..sebab rumah sebelah nyeblah kan.. Dalam hal ni suami sis kena tegas. Tu anak sis dan suami. mertua takda hak untuk menentukan anak tu untuk diberi kepada sesiapa. Sis sendiri yang mengandung, bersalin,tanggung loya, tanggung sakit, last last mertua masuk campur sesuka hati untuk ambil anak diberi kepada abg ipar sis.. suami sangat perlu bertegas dalam hal ni. kalau tidak, sampai bila bila hal ni takkan selesai. Anak sendiri, buat ape nak diberi2 pada orang lain melainkan tuan punya badan sendiri yang benarkan tu takpela.. suruh mak mertua jangan masuk campur. Disebabkan masuk campur ni lah boleh merosakkan hubungan laki bini..

Tak salah pun tak bgtahu. Anak tu tanggung jawab ibu bapanya. Bukan nenek. Mana boleh paksa2. Bgtau polis kalau ada paksaan. 😁 Kamu berdua cakap elok2 dgn abang tu tentang kamu berdua tak bersedia nak serahkan anak kepadanya sbg anak angkat. So, bila abg ipar faham, so ada pakatan / sokongan kuat untuk menolak kehendak ibu yg tidak munasabah tu. Apapun sentiasa buat baik dgn ibu dan doakannya. Suami blh main peranan ckp elok2 kpd ibunya. Ni tengah hamil, doa banyak2 Mudah-mudahan semua pihak faham..

Adei macam2.. kalau ikut xsalah pun xnk share.. tp tulah.. perut makin hari makin besar.. kalau ikut mengandung harus dirahsiakan.. beranak harus disebarkan.. tp kalau jadi gini.. suami la kene main peranan tegas sikit.. anak tu ank kite.. bukan senang2 nk pas kat org kalau bukan kerelaan kite.. walaupun dgn darah daging sendiri.. pape pun bncg elok2 ye sis.. hrp mentua sis faham.. semoga segala urusan sis & keluarga dipermudahkan.. inshaAllah amin3...

mak saya menantu dlm keluarga abah. adik bongsu saya dulu kakak abah saya mintak nak jaga. tp mak tak bagi. mak cakap susah macam mana pun hidup dia,dia takkan bagi anak dia kat orang. mak cakap lagi,aku yg mengandung, yg lahirkan dia,sakit beranak aku tanggung senang² orang mintak anak aku. 😆 jadi dlm hal ni puan dgn suami perlu tegas. itu anak awak.

tkyh bgitw la. tkyh pkir bab org.. kita pkir bab kita dulu. kot mna pun mental fikiran kita penting lgi.. kita mental sok ni bukan depa yg nk tanggung pun kan😶‍🌫️ agak dh besar sikit nt bgitw la perut tk boleh nk sorok dh kan. agak ad bnda tk btoi yg mak mentua bt tu, kalo tk mnyenangkan hati kita better kita jujur ja dgn dia. tkyh nk diam stg kita yg pinin2 nk pkir

Tak salah sis. Sy pn rasa benda yg sama skrg. Sepupu suami sy da kahwin 8 tahun x de ank. Lepas tu nak jaga anak kami yg bakal lahir isnin-jumaat tgglkan kat rumah mereka(sbb kami kerja office hour) then bg kbenaran kat kmi on weekend je tgok anak sendiri. Wlaupun bergurau tapi bg sy kasar sangat. Kita penat melahirkan anak dorg sng2 je nk msuk campur urusan kita

adoi suka hati sungguh mak mertua sis ni 😌. ape mak mertua sis tu ingat senang ke nak beranak pastu main pas2 anak ke org lain. adoii tak faham betul la mentaliti mcm ni. Kalau susah2 suruh mak mertua sis tu buat anak lagi lepas tu bg baby tu kat anak dia. haihh saya yg geram baca kes mcm ni 😅

mcm2 yerk..snng2 plak nk pas2 ank org kt org lain..y berhak tu mak pak nye..pe2 pn awk ngn somi kne tegas..y ngandung nye awk..y beranak tu pn awk.mudah mudahan mertua fhm..kdg kne terus terang ckp elok2 wlaupn benda tu pahit.smoge Allah permudahkan urusan awk

X bgi thu pun x pe biar dia tahu sndiri.anak kita hak kita x ada org boleh buat sesuka hati,kita yg usung smpai 9bulan melahirkan lagi senang2 nak bagi org big NO okay.kalau sy sy xnak bagi susah senang mcm mana pun biar bsama sy apa nak jadi jadi laa..