Teringin

Hamil 16 mggu.. Bleh ke mkn sushi? Teringin..

44 Balas

sy mkn je sushi start dari 12weeks. favourite kan. tp tak mkn yg mentah mcm salmon n sashimi tu, walaupun minat sgt dgn salmon. sy mkn yg fully cooked jer sbb sygkan baby. jgn ambil risiko mkn makanan tak masak/half cooked yer sis. tempura semua tu okay.

2y ago

boleh je.. cuma mentah2 tu elakkan

Kalau boleh tahan, jangan makan paling bagus. Orang yang sediakan makanan mentah mungkin orang yang sama menyediakan sushi lain. Macam dia tengah buat sushi dengan salmon mentah, tekan tekan, lepas siap sambung dengan sushi dengan makanan masak. Tapi kalau memang tak boleh tahan, makan hanya yang tiada makanan mentah.

Betul sis. Ikut kesesuaian badan seseorang. Yang penting elakkan makan sushi yang berasaskan makanan mentah seperti salmon dan lain2. Saya sendiri penggemar sushi dan onigiri tapi hanya makan rasa asli jepun bukan citarasa malaysia. Paling suka onigiri Family Mart.

dh tya dktr pakar haritu sbb tringin nak mkan salmon sushi..dktr kata boleh mkan asal kan bukan yg mentah...tp klu dh tringin sangat celup salmon tu dlm air panas kjap utk matikan kuman pada raw salmon...ckup skadar 1-2pcs je...

sy sepanjang preggy memang hantu sushi sampai skrunk nk dkt beranak pon still mengidam sushi, tp amek yg fully cooked shj ye, yg raw atau half cook xboleh, risiko jangkitan kuman pada baby

sya mkn hari tu sbb teringin..tp perut sakit btl..angin ke xtaw la..katanya dlm pulut tu ada ltk cuka jgk..mgkn perut sya xtahan cuka kot

2y ago

betul! saya pun memulas Allah je tau. angin cam sebu kan rasa. nak nangis masa sakit tu. lepas ni xmo la makan lagi serik.

haha saya time pregnant hantu sushi tapi jangan amik yang mentah mentah . janji dapat merasa sushi hihi

2y ago

Pantang pun belum boleh makan ye?

ponnnn teringin sushi...tp bila usulkan kat husbnd bertempek kena ceramah. nasib just teringin yg bukan tahap mengidam. kalau x mesti brendam air mata

bg sy boleh. tp sy amek yg bergoreng la. mcm ebi fry ke. yg telur ikan merah oren or salmon mentah sy xmkn. tu yg bahaya. 😁 enjoy your shushi

saya dari 10 week makan sushi . tapi ambik yang melayu buat .. walaupun rasa x mcm sushi king .. tpi blh lah buat ilang craving 😭😂