scan

Haii. Sya dah lewat period 2minggu, dan dah cek upt 2x positif . Cek upt ptma 01/03 , dan yg kdua baru jer tad pagi . Sya nak tnya pngalaman ibu2 yg ada dsni , bila sya bole pergi scan ya?

scan
35 Balas

dah boleh pg scan dah . just nak make sure... ade degupan jantung bayi.. n semua normal... from my experience... my first pregnancy.. without my notice... 2 tahun lepas... bila cek upt +ve... bila scan... sedih sgt.. bila doctor kata janin xmenjadi... irregular shape... tapi sedih tu tak lama... digantikan 3 bulan kemudian.. pregnt lagi.. dan alhamdulillah.. skrg baby da 8 bulan.... apa2 pun... kita doakan yg baik2 ye...

4y ago

yup... lepas je period.. sy plan... xsangka cepat lekat

Klau gov dorang akn tunggu 10 - 12 week baru scan kecuali ada apa2 risiko or tanda2 pregnant luar rahim/spotting. Nak cepat & byk duit boleh pegi swasta je.. 1 lagi gov taknak scan awal sbab kdang klau terlalu awal baby masih tak nampak, bila tak nampak mak2 akan risau stress jd boleh effect buruk pd kesihatan dan kandungan.

aritu sya ade tnya nurse kt kk....dyeorg suggest lau nk scan dlm msa trdekt better g klinik swasta n seeloknye 6weeks above....kt kk bleh buat bku pink n scan cma lmbt skit sbb kene buat apointment dlu....

hari tu saya tanya misi , dia kata kandungan 6 minggu ke atas baru boleh scan . sbb kalau scan awal tak nampak apa2

Lebih baik pergi scan 8 weeks. Pengalaman sy. Scan awal2 lps tu bila scan xnmpk kantung n janin. Stresss amat.

Tahniah sis 👏🏻👏🏻👏🏻. Kalau ke klinik pun, dia akan repeat upt. Scan bila dah 8 weeks ke atas.

dah blh scan dah.. tp nampak kantung jer kalau scan skrg.. tp atleast kita tahu bby duduk dlm rahim..

Nak sekali dengan heartbeat, kalau kandungan sebelum ni xda masalah, alang2 tunggu 8-10 minggu 😊

P scan utk memastikan ada denyutan jantung..klu setakat kantung saja alamat kna cuci

Saya ari tu 8mgu/6 ari dh scan,dh nmpak.eloknye jgn kencing mase nk pegi scan