scan tiada kantung

Haii.. saya dh cek 4 upt..3 upt strip dan 1 upt digital.. upt strip saya cek postif hamil tetapi line kurang terang, upt digital pisitif dan ia tulis 1-2 week, tadi saya pergi scan ultrasound.. tapi doktor cakap xda apa2 dlm rahim saya.. kantung pun xnmpk.. mcm mana nii, adakah saya betul2 mengandung? Risau?

scan tiada kantung
54 Balas

sis ni kecik sngt2 laaaa... ni sis baru pregy 2-3 minggu ni... mana nak nampak apa lagi sis... klu ukur mgkin 0.5 cm je ni.... sabar ye sis.... tggu 8 week baru scan... kalau tak membazir je.... sis blh scan sblm 8 mggu jika sis ada bleeding, sakit tersangat2 sakit... kalau sakit takut etopid pregnancy, kalau bled takut gugur... itu sahaja... jika takde pape yg pelik rilek je...folid asid jgn tggal... makan sayur buah.... Tahniah sis... Sy nurse... ni advise sy... ari2 sy scan momy... 😄😄

3y ago

Asalam awak . Nk tanya . Kte cek upt opk +ve . Bila scan dr kate ad nampak kantung tp bby tk nmpk lg sb bru 4 weeks . Esok nya tu kte cek guna clear blue pd belah ptg . And bru pas urine masetu tulis nt pregnant , kita tk puas hti lagi esok nya kte cek guna upt lain jns . Kita cek air kencing pertama wktu subuh . Satu line pulak . Padahal scan ad kantung . Knp ya jd gitu

Sis pon mcm nie juga 3kali cek 3kali postif tapi tak lama lepas tu mcm bleeding. ..bila pergi cek xde apa² dlm rahim clear xde tanda² mengandung pon. ..,bila jumpa pakar puan diaoranv buat scan detail jawapan yg sama keluar kata tak xde apa ....kata nya hormon tak stabil. ..masa tu plus kaki bengkak ...,darah yg keluar still banyak la smpai 14hari doc kasi ubat kurang darah ....sebulan selepas nya postif hamil....

Terlalu awal. Saya pon sebelum pergi jumpa doc saya call KK dan klinik biasa bila waktu yg sesuai utk buat 1st check up. Jawapan diorg sama.. Iaitu 8 minggu dan ke atas dan seeloknya seblum 12 minggu. Lagipon if baca baby progress, size baby pon tersangat kecik lagi. Jangan risau. Jaga diri baik2 dan jangan stress.. Insyaallah based upt semua tu mmg tepat pregnant

4y ago

Amin😊

haii, mngkin scan xnmpk lagi sbb early pregnancy,sma mcm sy haritu 1st cek upt 2line tpi xjelas esok pagi try lagi 2line juga then pergi beli digital,pregnant sma mcm tu 1-2,bila scan xnmpk.. doc kata mngkin ectopic tpi bila scan dri bwah ad kantung kecil, sbar sis mngkin early pregnancy xnmpk lagi lepas seminggu dua try cek lagi.. smoga d permudahkan 🙏

Awk masih baru lagi nnti awk scan lagi ya selalu awal2 bila dr scan susah nk detect padahal ada ja, awk tunggu 8 week ke atas ya saya 10 minggu 5 hari baru scan (2 hari lepas) , dulu sya tk nak scan awal2 hihi , saja nk tunggu dia besaq sikit baru scan , awk sabaq tau rileks2 pkiaq yg positif shj na😊🙆‍♀️

4y ago

Memang macam tu ye? 😣Risau dibuatnye

Saya dlu scan swasta pun xnmpk kantung..2 hari lepas tu ada bleeding saya pegi kecemasan..doc scan melalui bawah baru nampak kantung dan jantung baby..sabar sis awal lagi tu kantung tu ada cuma terlindung..saya xingat masa tu dah brapa weeks tp masih baru la..

Sis nak tanya. Saya punya upt check kemarin ptg naik dua line tp satu line merah satu lg samar2 warna kelabu. Apa maksud tu , +ve atau -ve. Sbb dh 3 upt sy check jd benda yg sama. Pagi tadi check kali terakhir sbb org ckp check time pagi masa kencing pertama

4y ago

Kalau line samar2 mgkin awal lagi.. sy pon first naik mcmtu..skrg terang dh dua2.. tapi blom lagi pegi scan kali ke2..hope xd ape2

Bru lg lg nie sis.. klu period Bru lmbt smnggu dua masi awl lg make scan baby mmg kcik lg.. Cuba try smnggu dua lg mst line kt upt terang sama 8 weeks biasa Bru nampk kantung atau janin.. sentiasa positif byk2 bdoa pasti Ada ..😇😇

baru sgt ni awk... sy masa 6minggu baru nampak kantung jer , 8 minggu baru nmpk heartbeat n janin dlm kantung ... harap sabar yer , kdg2 saiz kandungan beza dgn kiraan period.. nnti doktor sendiri kompemkn usia kandungan ...

Checkb upt memang positif sis...tapi memandangkan kandungan sis masih lagi awal....jadi sis bersabarlah utk lagi 2mnggu...jadi banyakkan berehat,jangan buat kerja berat....kerana masih lagi terlalu awal...so take care