nurse suruh cek gigi

hai,haritu checkup nurse ada suruh check gigi,tpi saya tertanya cek gigi tu mcm mne ye?kalau kita mintak dr cuci gigi kita waktu mengandung boleh tak?atau dia tak bagi cuci?

7 Balas

boleh ja cuci gigi sis. saya hari tu nurse suruh jumpa doktor check gigi. bila check doktor gigi dekat kk tu cakap kena cuci & tampal sebab ada gigi berlubang. so saya set appointment terus. sepatutnya gigi berlubang tu kena cabut tapi sebab kandungan baru hujung 1st trimester doktor suggest tampal sementara waktu. bila masuk kandungan 2nd trimester elok buang sebab dah teruk. kalau masuk 3rd trimester dah tak sesuai untuk buang sebab takut banyak pendarahan atau efek terjadinya nak bersalin awal. gitu la yang doktor bagitau lebih kurang. jadi setakat nak cuci tu boleh ja. apapun boleh rujuk doktor gigi biar doktor tengok sesuai ke tak nak cuci gigi sis tu

Dentist check gigi kita mcm biasa, dia akn tgk klu2 ada gigi yg rosak ke apa. klu ada yg perlu cuci, dia akn cuci. Sy tak minta tp dentist yg suggest sndri. ☺️ Tp klu ada gigi rosak, dia akn suggest sama ada boleh cabut atau tgu lps bsalin nanti.

start trimester ke2 di saran kan utk check gigi, time ni boleh tampal dan cabut gigi, bila dah masuk 3rd trimester doktor xbg buat dah, pergi je klinik gg kerajaan call depa dulu utk buat appoinment

2y ago

saya baru masuk 3rd trimester nurse bru suh pi cek gigi,saya dh call kk bahagian gigi dia kata untuk ibu mengandung boleh walkin ,jadi saya dah 3rd trimester boleh je cek

boleh je cek / cuci / tampal / cabut gg time preggy. Tapi depend on keadaan mommy. Kalau yang jenis mabuk2 biasa staff tak amik.. Biasa klinik gg kerajaan tak ambil. Saya g klinik swasta je.

Xde mslh pun nak cuci gigi waktu mengandung

cabut gigi geraham waktu mengandung boleh tak?

2y ago

utk kalsium tu bole mkn pil kalsium, beli kt farmasi.. sy malas nak minum susu tp sy amalkan pil kalsium tu je.. tanda² bdn kurang kalsium selalu sakit gigi/gusi, selalu kena simpul biawak..

bole cek gigi time 2nd trimester