Breastfeeding

Hai.biasa baby nk masuk 5 bulan,akan minum berapa oz susu ye utk sekali minum?

6 Balas

Hai , sy pernah tanya isu ni pd doktor pakar kanak² . Dia ckp bg susu pd anak ikut umur dia Kalau 2 bulan bg 2oz , tp bergantung pd anak puan . Kalau dh bg 2 oz tp dia masih mnangis xcukup susu , tmbahkan kuantiti susu tu jd 2½ . Baby 5 bulan puan cuba bg dlm 3½ , kalau xcukup bg 4oz . Jgn bg banyak sgt , baby xthu pape , dia mmg akan minum kalau kita suap . Anak puan 5 bln , puan cuba bagi 3½ tp setiap 1jam 30minit .

Kekal 2oz atau 2.5oz perfeeding. Gap antara 1jam atau 1jam30min. Tak kisah umur baby berapa. Baby ni kalau puan bagi 10oz pun dia akan habiskan. Jika puan bagi baby puan minum perfeeding 5oz sbg contoh, selepas baby dah start makanan pepejal, puan takkan dapat kejar demand baby puan lagi kerana penghasilan susu dah berkurangan bila baby start makan. Just kekal 2oz atau 2.5oz sahaja atau puan akan rungsing dikemudian hari.

Sebab baby sy skrg klu 4oz dia rasa xcukup..lepas tu akan nangis.sekarang bagi dia susu 5oz setiap kali menyusu .sy ibu bekerja.biasa pagi sebelum kerja sy akan prepare total semua dlm 15oz utk dia minum sampai sy balik kerja petang.normal ke atas faktor dia makin besar.baby sy baby boy

5y ago

Tu la sis😃ok sis.tq🤗

Sy dulu bg ebm 3oz per feeding, gap 2 jam atau 2jam stgh.. Skrg ank sdh 1yr 4m still 3 oz tp dh kurang mnyusu sbb dah makan.. Sy x naik kan oz, tkut xtrkejar demand bby.. & ank dh biasa mnum 3oz..

5y ago

Ya tkut x tkejak dmand ank nnt hehehe sy pun bkerja juga.. Klu rasa ank mcm blm knyng, try maintain kn oz susu tp tambah botol dekat kn jarak mnyusu.. Biasa kn ank mnum kuantiti sikit tp kerap 😊 nnt bila dh mkn automatik ank kurang mnyusu, sbb yg lbih utama pngmbilan real food ank, susu cuma sampingan.. Msa tu ibu blh cover balik stok susu..

Baby sy minum 3oz tapi ni dah 7 bulan start makan dah kurang susu 2oz per feeding

Sy bg ank dlm 4oz setiap 2jam ..