first trimester: asyik ngidam nak makan pedas2

hai yalls. risau nya saya tak habis habis memikirkan tentang benda pedas walhal dh ditegah untuk elak makan makanan pedas. adui risau nya haha. hati ni tak habis habis gegar nak makan nasik goreng pedas. mcm2 la selera. pernah tak mommy semua alami? selamat ke tidak? tq semuaaa

10 Balas

saya cakap berdasarkan pengalaman saya ya. sy sepanjang pregnant mmg saaaaangat suka makan makanan pedas2.. kalau tak pedas sy jadi loya muntah.. hampir setiap hari mesti ada standby makanan yg pedas2.. tp alhamdulillah takda sakit perut ke apa2 sakit ke.. dia mcm ni la kalau rasa nak makan.. cuba sikit dulu.. kalau takda masalah boleh je nak makan.. moga yang baik2 buat awk dan kandungan ya 😊

Mcm saya skrg ni semua food wajib pedas kalau x pedas saya loya. Manis semua out. Makan nasi lemak terasa manis pon terus mual teruk. Pening terus nak makan. Nasi goreng wajib kene ade cili padi kalau x mmg x boleh telan. X tahu la. Selagi x harm kan body sye telan je pedas tapi yg pelik nye pedas mcm mane pon xde pulak cirit 🧐

Masa saya dulu asyik makan Ramen Cheese aje 😅😅 Alhamdulillah so far anak lahir xde sensitif apa2 lagi.

kalau maggi pulak boleh tak mkn..teringin nya lahai..tp tkut ada effect kt bby..tmbah2 bru 6 minggu ni..huhu..

3y ago

hqha, ni sama la dgan sya maggi pedas tu teringin😅🥺

boleh aje tapi berpada2 sis. kalau terlalu pedas takut pedih ulu hati atau heartburn. asalkan tak memudaratkan

hai.. sy pun bgtu jg. smpai lps brnk pun pdas2 jg mkn.. alhmudlilah ok je.. tpi tak tahu la org tak sma kn hehe

3y ago

Sma lah dri kehmiln ptma makan pds ja

boleh ja, tapi smenjak 30weeks saya berenti sda mkan pedas. sbb tkut nnti baby kluar kulit sensitif

Boleh je. Sy pun kuat pedas gak dulu. Cuma azab sikit kalau dpt pedih ulu hati 😅

blh je sis tp jgn pds sgt ksian bby kat dlm perut...

boleh je